VSENV
Image default
Electronica en Computers

Verbeter je prestaties als scheidsrechter

Elke sport, of het nu amateur of professioneel is, heeft enthousiaste scheidsrechters nodig. Mensen met een passie voor de sport, die ervoor zorgen dat de regels correct worden toegepast en dat de sporters plezier aan het sporten kunnen beleven. Want daar draait sport uiteindelijk om: samen plezier maken!
Als scheidsrechter zeg je vaak ‘prettige wedstrijd’ bij het begin van een wedstrijd tegen coaches, aanvoerders of sporters. Maar hoe zorg je ervoor dat sport voor alle betrokkenen een positieve ervaring is? De vier inzichten voor de moderne scheidsrechter kunnen je helpen:

  • Structureren
  • Stimuleren
  • Individuele aandacht geven
  • Verantwoordelijkheid delen

SPORT IS EMOTIE

Sportplezier wordt soms vergeten in het heetst van de strijd. De beslissingen van de scheidsrechter roepen soms veel emotie op. De scheidsrechter krijgt te maken met kritiek – of erger: gevloek of fysieke bedreiging – van atleten, coaches, ouders of andere toeschouwers. Dat was vroeger zo, en dat is nu ook zo.

In een snel veranderende maatschappij zien we dat de scheidsrechter onder grotere druk staat. Door de individualisering zijn mensen gewend en getraind om voor zichzelf op te komen. Dit komt ook tot uiting in de toegenomen mondigheid van de atleet, die botst met de rol van de scheidsrechter. Hoe kun je als scheidsrechter met deze mondigheid omgaan?

Dat kun je doen door je prestaties als scheidsrechter te optimaliseren, door een succesvolle en foutloze communicatie met je assistenten aan de zijlijn om de juiste beslissingen te nemen. Bekijk het scheidsrechter communicatiesysteem van AXIWI en ontdek hoe je je prestaties kunt verbeteren!