VSENV
Image default
Energie

De opbrengst van zonnepanelen berekenen

Wie zonnepanelen wil installeren loopt als eerste tegen de vraag ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ aan. Dat lijkt een ingewikkelde berekening, maar die vraag is vrij gemakkelijk te beantwoorden. De leverancier van zonnepanelen geeft als indicatie van de opbrengst van de panelen een waarde op, de Wattpiek. Dat is de opbrengst van zonnepanelen in ideale omstandigheden, zoals die alleen gerealiseerd kunnen worden in een laboratorium. De Wattpiek is dus een theoretische opbrengst, die in de praktijk nooit zal worden gehaald. Bij elk zonnepaneel treden verliezen op en daar moet je bij het berekenen van de opbrengst rekening mee houden.

Wat is de oorzaak van rendementsverliezen?

Rendementsverliezen bij zonnepanelen hebben meerdere oorzaken. Zonnecellen, die in de panelen zitten, presteren het beste als ze koel zijn. Op een dak in de zon is het echter nooit koel, vooral niet omdat de panelen door hun donkere kleur snel opwarmen in de zon. Daardoor leveren de cellen minder stroom. Voor de hoogste opbrengst moet de zon bovendien onder een bepaalde hoek op de panelen vallen. Ook dat wordt maar heel zelden gerealiseerd, en zeker niet gedurende een hele dag. Bij een dak dat niet op het Zuiden gericht is, zal de zon waarschijnlijk zelfs nooit vanuit de beste hoek schijnen.

Wat is het gemiddelde verlies?

Om de vraag ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ te kunnen beantwoorden wordt gerekend met een gemiddeld verlies. Daarin zijn alle mogelijke oorzaken van een lagere opbrengst meegenomen. In dat geval mag je uitgaan dat de Wattpiek ongeveer op 90 procent uitkomt van de door de leverancier opgegeven waarde. Er is dus gemiddeld 10 procent verlies. Let wel, verliezen doordat het dak van je woning een deel van de dag in de schaduw staat tellen niet mee. Als de zon schijnt moeten de panelen dus wel de hele tijd zonlicht kunnen opvangen.

Voorbeeldberekening

Een gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks ongeveer 4000 kWh. De zonnepanelen die je kunt kopen hebben een Wattpiek van 350 Watt. Als je daar eerst de standaard verliezen van 10 procent vanaf trekt blijft er een opbrengst over van 315 Watt per paneel. Uitrekenen ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ is dan niet moeilijk meer. Dat aantal is 4000 / 315 = 12,7 panelen. Om die hoeveelheid elektriciteit gegarandeerd te kunnen opwekken wordt het aantal panelen naar boven afgerond. Dat betekent dat er 4000 kWh kan worden opgewekt met 13 panelen.

Toekomstige ontwikkelingen

Het huidige elektriciteitsverbruik hoeft bij de vraag ‘hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ niet het uitgangspunt te zijn. Je kan er ook voor kiezen om de helft van je eigen verbruik op te wekken met zonnepanelen. Wie van plan is om op den duur een elektrische auto op te laden met de zonnepanelen, kan daar ook alvast rekening mee houden. Het opladen van een gemiddelde elektrische auto, waar 10.000 kilometer per jaar mee wordt gereden, kost 1500 kWh aan elektriciteit. Daarvoor heb je 1500 / 315 = 4,8 zonnepanelen nodig. Als je dus 5 extra zonnepanelen op je dak plaatst kun je de auto volledig op zonne-energie gebruiken.

 

Tip: Zonnepanelenwijzer.com