VSENV
Image default
Hobby en vrije tijd

Ballonvaren en alle bijkomende vragen hieromtrent.

In deze blog gaan we iets dieper in op het ballonvaren en de vragen die de mensen hebben over ballonvaart, ballonvlucht…

Waarom vaart een luchtballon enkel in de ochtend of in de avond?

Een luchtballon kan enkel varen in de ochtend of in de avond. Wat is de reden hiervoor? Gedurende de dag warmt de zon de aarde op dit zorgt ervoor dat er thermiek ontstaat.

Door de zon ontstaat er een ongelijke opwarming van het aardoppervlak. Neem nu bijvoorbeeld een betonnen parking die warmt niet evenredig op met een bos of een vijver. Dat zorgt ervoor dat er stijg en daalstromingen ontstaan.

Als je op dit moment zou opstijgen met je luchtballon, dan zou je ballon onbestuurbaar worden. In de winter hebben we hier geen last van, omdat de zon niet zo sterk opwarmt.

Wat is de maximale hoogte tijdens een ballonvaart

Een luchtballon kan hoger varen dat de mens kan overleven. Een mens heeft zuurstof nodig vanaf een hoogte van 4 kilometer. Een ballon kan zonder problemen doorklimmen naar een hoogte van 15 kilometer. Uiteraard tijdens een gewone passagiers ballonvaart gaan we niet zo hoog. De gemiddelde hoogte van een ballonvaart is 1000 meter, wat ongeveer overeenkomt met een hoogte van 3000 voet. De maximale hoogte is ook afhankelijk van de regio waar er gevaren wordt.

In de regio’s rond Brussel is de maximale hoogte uiteraard lager dan een regio rond Gent. Dit komt door het vliegverkeer rond de luchthaven. Het luchtruim is een belangrijke factor waar we rekening mee moeten houden. Als we een ballonvaart boven Antwerpen organiseren dan brengen we de bevoegde instanties uiteraard op de hoogte.

Ballonvaren met C-Air, maar hoelang duurt een ballonvlucht eigenlijk?

Een ballonvlucht met C-Air ballonvaren duurt circa 1 uur. Uiteraard varieert dit, maar streven we steeds naar een minimum van 1 uur of langer.

De duurtijd hangt natuurlijk af van of er direct een landingsterrein wordt gevonden. Tijdens de vlucht nemen we altijd extra brandstof mee, onze totale autonomie is ongeveer 2:00.

Dat doen we voor de veiligheid, zodat we altijd een extra veiligheidsmarge kunnen inbouwen en nooit zonder brandstof kunnen vallen.

Heb je ook al eens gedacht aan een ballonvlucht neem dan even contact op met ons, wij zorgen voor een onvergetelijke ervaring voor onze klanten. Heb je nog meer vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

https://www.cair-ballonvaart.be