VSENV
Image default
Industrie

Onderhoud van een stoomketel

Een goed werkende stoomketel is vaak essentieel in industriële processen. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de stoomketel goed blijft werken. Om te voorkomen dat je ineens met een kapotte ketel komt te zitten en dure reparaties uit moet voeren, is het belangrijk om een stoomketel goed te onderhouden. Bovendien, goed onderhoud van een ketel verhoogd de veiligheid van een ketel, kan water besparen en kan de efficiëntie van een stoomketel op peil houden. Welke zaken allemaal belangrijk zijn in het onderhoud van een stoomketel, lees je in deze blog. Stel, je komt alsnog met een plotseling kapotte ketel te zitten, dan kun je gelukkig bij kuiperzn verhuur snel een tijdelijke stoomketel huren.

Het controleren van de waterkwaliteit

De efficiëntie van een stoomketel is afhankelijk van de waterkwaliteit. Aangezien een stoomketel water omzet in stoom, kunnen verontreinigingen in het water ervoor zorgen dat de kwaliteit van de stoom slechter wordt of dat er minder makkelijk stoom kan worden gevormd. Dit zorgt voor hogere operatiekosten en verspilling van energie. Bovendien kan een slechte waterkwaliteit zorgen voor beschadigingen in de ketel. Verzuurd water kan bijvoorbeeld een corroderend effect hebben op het materiaal van de ketel. Vandaar dat het belangrijk is om regelmatig de waterkwaliteit te laten controleren door een deskundige.

Controleer of het spuien goed verloopt

In het water in de ketel zitten opgeloste stoffen, zoals zouten of kiezelzuur. De stoom die ontstaat bevat deze opgeloste stoffen niet. Dit betekend dus dat de opgeloste stoffen in het water achterblijven en kunnen ophopen. Ophoping van deze stoffen kan zorgen voor onder andere corrosie en afzetting. Om dit te voorkomen, moet er regelmatig een bepaalde hoeveelheid water worden afgevoerd. Dit proces wordt spuien genoemd. Tegenwoordig gebeurt het spuien vaak automatisch en kun je instellen hoe vaak dit moet gebeuren. Van belang is om te controleren of dit geautomatiseerde proces goed verloopt, zodat er niet alsnog corrosie van de ketelmaterialen of afzetting van bijvoorbeeld kalk plaatsvindt. Ook is het verstandig om je goed te laten informeren door een deskundige over hoe vaak dit spuien moet gebeuren. Afhankelijk van de soort installatie en toepassing van de installatie kan dit nog wel eens verschillen.

Controleer de isolatie

Goede isolatie is essentieel voor een veilige en efficiënt werkende stoomketel. Afhankelijk van de temperatuur waaronder de ketel werkt en de groottes van onderdelen van de ketel, kan de benodigde isolatiedikte verschillen. Ook ligt het natuurlijk aan wat voor isolatiemateriaal je gebruikt. Veel gebruikte isolatiematerialen voor stoomketels zijn glaswol, minerale wol en calciumsilicaat. Om deze isolatie goed te onderhouden is het belangrijk om te controleren of het goed om de pijpleidingen en het keteloppervlak heen zit. Ook moet er uitgekeken worden naar eventueel nat of verslechterd isolatiemateriaal.