VSENV
Image default
Zakelijk

Tot welke windkracht mag je op een rolsteiger staan?

Zodra het weer omslaat en het veel gaat regenen en stormen wordt het werken op een rolsteiger gevaarlijker. Niks is belangrijker dan veilig te werk kunnen gaan. Wanneer jij een steiger wilt kopen, houdt Rolsteiger.net er rekening mee dat jij de rolsteiger veilig kan gebruiken. Lees het artikel om te weten hoe je veilig werkt op een rolsteiger onder slechte weersomstandigheden.  

Hoe voorkom je dat jouw rolsteiger gaat omwaaien?

Iedereen wil het natuurlijk voorkomen dat jouw rolsteiger gaat omwaaien. Het omwaaien of omvallen van de rolsteiger brengt een risico mee, bij materiële schade maar dat zou ook bij lichamelijke schade kunnen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Je kan dit allemaal voorkomen door de opbouw instructies te volgen van de fabrikant. Zo weet je dat de steiger stevig in elkaar wordt gezet. Het hebben van een stevige harde ondergrond, is ook van belang. Door gebruik te maken van stabilisatoren, zorg je ook voor meer stabiliteit. Let altijd goed op de windkracht, want je moet dan rekening houden met de hoogte van jouw rolsteiger. Houd dus altijd rekening met de weersomstandigheden. 

Tot welke windkracht mag je de rolsteiger gebruiken?

Voel je dat het harder begint te waaien, dan is het verstandig om de weersverwachtingen goed in de gaten te houden. Met een storm kan je niet op de steiger werken. Je werkt op een hoogte dus je vangt veel wind op. Bouw je jouw steiger op een open plek waar veel wind staat, let dan wat vaker op de windkracht. Een rolsteiger mag je niet meer gebruiken wanneer de windsnelheid  boven de 14 m/s komt. Ben je klaar met het werken op de rolsteiger, kijk dan eventjes of de windkracht niet te hoog wordt. Je kan een rolsteiger niet onbeheerd achterlaten op een plek waar hoge windsnelheden voorkomen. Jij bent dan verplicht om de steiger naar een windvrije locatie te brengen. Ligt er sneeuw, ijzel, valt er zware neerslag of bliksem het, dan mogen de steigers ook niet gebruikt worden. Het is dus wel degelijk belangrijk dat je kijkt naar de weersomstandigen. 

Waar moet je op letten bij het verplaatsen van een rolsteiger? 

Het verplaatsen van een steiger mag natuurlijk niet wanneer er nog iemand op de steiger staat. Het is ook niet toegestaan om de steiger te verplaatsen wanneer er nog materialen op de steiger liggen. Het verplaatsen van de steiger moet op een vlakke en verharde weg gebeuren. Heb je stabilisatoren gebruikt en hebben ze geen wieltjes? Dan moet je de stabilisatoren zonder wieltjes zo vlak mogelijk bij de grond houden tijdens het verplaatsen. Heb je de rolsteiger op zijn nieuwe plek gezet, vergeet dan niet de steiger weer goed stevig neer te zetten.

 

https://www.rolsteiger.net/

Gerelateerde artikelen

De werklading beter verdelen door outsourcing

Accountantskantoor Rotterdam – Cylex Bedrijvengids

Geld besparen bij het kopen van beroepskleding