VSENV
Image default
Sport

De historie van de meest bekende sportprijzen

We zijn allemaal bekend met sportprijzen. Ze worden uitgereikt op grote sporttoernooien, bij bedrijfsevenementen en op sportdagen op scholen. We kennen ze als medailles, sportbekers, bokalen, kampioensschalen en veel andere vormen. Maar waar komen deze herkenbare trofeeën eigenlijk vandaan?

Waar komt de kampioensschaal vandaan?

Wat de precieze achtergrond van de kampioensschaal is, is niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten is dat er vanaf 1985 kampioensschalen werden uitgereikt aan de landskampioen van de voetbalcompetitie. Waarom dit een schaal is en bijvoorbeeld geen voetbalbeker weten we niet. Wellicht is het afgeleid van de zogenaamde shields die in Engeland werden uitgereikt.

Munt slaan uit een medaille

Een bronzen, zilveren of gouden medaille lijkt veel op een munt. Munten, en geld in het algemeen, worden al eeuwenlang uitgereikt als prijs.  Medailles vinden we overigens niet alleen terug bij sportwedstrijden, ook in militaire kringen worden ze al lang gebruikt als waardering voor getoonde moed, prestaties en loyaliteit.

Proost! Een bokaal in je prijzenkast

Een bokaal is een soort sportbeker. Vaak is het een grote schaal op een voet met aan weerszijden grote oren. Dit type beker is afgeleid van de ceremoniële bokalen die vroeger en zelfs vandaag de dag worden gebruikt bij religieuze rituelen. Sommige bronnen uit het Christendom beelden zelfs de Heilige Graal als bokaal af. Geen wonder dan ook dat dit type beker de meest populaire vorm voor sportbekers is geworden!

Naast bokalen, medailles en kampioensschalen zijn er nog tal van andere sportprijzen verkrijgbaar. Rozetten bijvoorbeeld populair binnen de paardensport en ook beeldjes van steen, glas of kunststof worden vaak gebruikt. Iedere sport heeft zo zijn eigen tradities en gebruiken en dat zie je bij ceremonies als prijsuitreikingen terug. En dat is nou net wat sporten zo leuk maakt!