VSENV
Image default
Sport

Tips voor het sneller halen van je GVB examen

Als je wilt gaan golfen op een golfbaan heb je een golfvaardigheidsbewijs nodig. Dit wordt ook wel afgekort naar GVB. Om dit bewijs te krijgen moet je een GVB examen afleggen en halen. Niet op elke golfbaan is het nodig, maar over het algemeen wel. Dit examen bestaat uit theorie en praktijk en is iets wat elke beginnende golfer vrij snel wil halen. Toch is dit niet makkelijk, want golf is gewoon een moeilijke sport met aardig wat regels. Wil jij heel graag op de golfbaan staan en een lekker balletje slaan, maar zit je een beetje in de maag met het examen wat je moet halen? Dan is deze blog voor jou. Hier gaan we in op wat je kan verwachten in het theorie examen en praktijk examen en wat je kan doen om goed voorbereid aan de start te staan.

Theorie examen

Het golfen heeft aardig wat regels en dat is nogal veel om te onthouden. Je hoeft niet alles te weten, maar het is wel goed om de golfboekjes met regels goed te bestuderen. Je krijgt namelijk op het theorie examen twintig vragen over de regels en richtlijnen op de baan.

Praktijkexamen

In het praktijkexamen moet je de geleerde regels en richtlijnen toepassen op de golfbaan. Er zal dan een examinator meelopen die op verschillende punten zal letten. Het belangrijkste is dat je laat zien dat je de regels kent. Zet bijvoorbeeld je golftas richting het begin van het volgende hole als je gaat putten. Deze kleine actie laat de examinator zien dat je de regels kent.

Het is ook verstandig om alleen met de golfclubs te slaan waarmee je gewend bent om mee te slaan. Heb je bijvoorbeeld nog nooit met een driver geslagen? Ga deze dan ook niet gebruiken op het praktijkexamen. Je moet punten scoren en dan kan je het beste clubs pakken die je eerder hebt gebruikt. Tot slot moet je één ding echt niet doen, en dat is door de putting lijn lopen van iemand anders. Dit is een punt waar alle examinatoren sterk op letten.

Wees goed voorbereid!

Zoals net besproken moet je goed voorbereid zijn op het examen. Knoop de regels goed in je oren, neem alleen de clubs mee waar je mee kan slaan en loop alvast een proefronde over de golfbaan heen. Voor de rest is het ook goed om de juiste kleding en golfschoenen aan te schaffen. Goede en nette golfkleding is erg belangrijk om lekker in te spelen, maar straalt ook iets uit aan de examinator. Daarnaast kun je ook beter golfschoenen met noppen kopen in plaats van spikes, want spikes zijn lastig in gebruik en daar kan je de golfbaan mee beschadigen. Dit zullen examinatoren niet waarderen. Er zijn mooie golfschoenen voor heren en dames te krijgen met noppen van verschillende grote sportmerken.

Zorg bij het uitzoeken van je schoenen er ook voor dat je voor wat nette kleuren kiest, en niet voor hele felle kleuren. De uitstraling is gewoon erg belangrijk, en dat zal een examinator misschien niet zeggen, maar het zal wel mee tellen. Let ook op welke schoenen je koopt, want er is wel degelijk een verschil tussen dames golf schoenen en golfschoenen voor heren.

Test het materiaal en blijf rustig

Bij de voorbereiding hoort ook dat je de materiaal nog even test en kijkt of alles nog heel is en het goed doet. Met een kapotte golfclub of niet goede golfballen kan je niet lekker spelen.

Het examen is natuurlijk spannend, maar mensen maken het groter dan het is. Ga er met een mindset in van ik ga lekker spelen en ik zie wel. Als je het niet haalt, kan je het altijd opnieuw weer proberen.