VSENV
Image default
Woningen

Inrichten van een woonruimte in jouw stijl

Of het nu gaat om een woonkamer in te richten voor je nieuwe huis of om een make-over te geven aan de slaapkamer, het is altijd handig om van te voren even wat inspiratie op te doen. Meestal heb je namelijk geen flauw idee waar je precies moet beginnen. Hoe ga je het precies inrichten? Welke kleuren passen bij het huidige interieur? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het kan een uitdaging zijn om alles tegelijk te doen. Je wilt je muren een (nieuw) kleurtje geven maar waar moeten de meubels precies staan en passen ze wel bij de kleur die je aan de muur wil toevoegen? Hierbij is het belangrijk om de tijd te nemen en de basisdetails uit te zoeken. Hieronder geef ik je een aantal creatieve tips die je stap voor stap uitleggen hoe je een kamer van begin tot eind kan inrichten: Van het plannen van de inrichting tot aan het toevoegen van een finishing touch.

Beoordeel de ruimte

De eerste en ook de belangrijkste stap bij elk inrichtingsproject, is dat je jezelf een aantal basisvragen moet stellen per ruimte die je wil gaan inrichten. Basisvragen kunnen zijn: is het een publieke of private ruimte? Hoeveel tijd breng je daar door? Wil je een zithoek in de slaapkamer? En zo ja, hoe vaak zou je daar gebruik van maken? Het is dus belangrijk dat er van te voren goed nagedacht wordt over de functie van de ruimte en wat je behoefte is. Dit zal gaan helpen bij het bepalen van meubels die je nodig hebt. Je wil natuurlijk geen aankopen doen waar je niks aan hebt.

Bepaal je stijl

Heb je ook wel eens naar je muren gestaard en gedacht: dit kan anders. Kalen muren missen een stukje persoonlijkheid en het kan je interieur ook een saaie uitstraling geven. Voeg bijvoorbeeld een fotocollage toe aan de muren. Een persoonlijk tintje en je eigen stijl in een ruimte is een heel belangrijk onderdeel van het ontwerpen van een ruimte. Dat kan soms nogal een uitdaging zijn als je niet precies weet wat jouw stijl is, maar een fotocollage van dierbare foto’s of mooie vakantiefoto’s zijn altijd een mooie toevoeging aan je muur. Begin ook hier alvast wat inspiratie op te doen door bijvoorbeeld te kijken naar een aantal designerblogs of op Pinterest. Zodra je alle ontwerpideeën hebt verzameld, maak een selectie van de afbeeldingen en kleuren die bij elkaar passen door middel van een moodboard. Hierdoor krijg je een helder beeld wat jouw stijl precies is en hoe je de ruimte vervolgens gaat inrichten.

Fotocollage

Bepaal je budget

Een iets minder leuk, maar noodzakelijk gedeelte is het bepalen van je budget. Meubels zijn over het algemeen duur, dus het is belangrijk om een budget te maken per ruimte die je wil inrichten. Een goed startpunt is om na te denken waar je op kunt bezuinigen en waar je iets meer voor wil uitgeven. Vind je een grote hoekbank belangrijk? Wil je alle muren in de slaapkamer verven of maar een gedeelte?

Finishing touch

De laatste stap, maar ook de leukste stap waar we naar uitkijken: het toevoegen van een finishing touch. Als je gekozen hebt voor overwegend neutrale meubilair, kun je wat (gekleurde) decoraties toevoegen zoals kussens, tapijten of kunst om de ruimte op de fleuren. Of het nu gaat om een slaapkamer of een kantoorkamer, kies voor decoraties die je na verloop van tijd makkelijk zou kunnen inwisselen. Bijvoorbeeld een kantoorkamer met lichte meubels en muren opleuken met een schilderij met felle patronen, en als je erop uitgekeken bent, inwisselen voor een rustgevend schilderij met zeezicht. Maar het allerbelangrijkste is dat je trouw blijft aan je eigen stijl.