VSENV
Image default
Zakelijke dienstverlening

De boekhouding voor een uitstekende VOF

Heb je het idee dat de boekhouding van jouw VOF niet op orde is? Dan is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat de boekhouding voortaan wel op orde is. Denk hierbij aan het bijhouden van verschillende administratieve en financiële taken. Door op een gestructureerde wijze te werk te gaan voorkom je dat er geldproblemen ontstaan bij jouw VOF. Daarnaast ben jij als eigenaar van een VOF zelf aansprakelijk voor het feit dat jouw boekhouding op orde is. Als dit niet het geval is dan zal dit als gevolg hebben dat je niet meer op een correcte wijze belastingaangifte kan doen.

Beslissingen nemen op basis van voldoende kennis
Bij een VOF waarbij de administratieve en financiële taken op orde zijn kan je de beste beslissingen nemen. Je wilt immers voorkomen dat er financiële problemen ontstaan door beslissingen te nemen die eigenlijk niet verstandig zijn. Dit zijn situaties die regelmatig voorkomen bij bedrijven, met name in situaties waarin de boekhouding niet op orde is. Zolang er sprake is van een goede financiële administratie zorg je ervoor dat iedereen die onder de VOF valt een idee heeft van hoe de financiële situatie op dit moment is en hoe het eventueel in de toekomst kan zijn.

Boekhouder inschakelen
Het kan best lastig zijn om de boekhouding VOF goed bij te houden en daarom is het belangrijk om in de gaten te houden of je een boekhouder nodig hebt. Indien je een kleine onderneming hebt zal het meestal niet nodig zijn om een boekhouder in te huren van een administratiekantoor. Zolang je de financiële en administratieve taken af en toe laat controleren is de kans op het maken van fouten niet heel groot. Daarentegen is het bij een VOF met grote belangen wel verstandig om een boekhouder in te schakelen. Door dit te doen verzeker jij jezelf immers van het feit dat er geen fouten worden gemaakt.

De taken van een accountant
De taken van een accountant of van een boekhouder, afhankelijk van jouw voorkeur, zijn erg divers. Het draait hierin voornamelijk om het goed bijhouden van alle financiële gegevens, dit gebeurt op de computer. Door gebruik te maken van verschillende systemen en programma’s is het mogelijk om gegevens op te slaan en zodoende de administratie goed bij te houden. Een boekhouder moet in staat zijn om jaarrekeningen te maken, financiële situaties te voorspellen en begrotingen te maken. Dit werk gebeurt voornamelijk door gebruik te maken van schema’s en tabellen.   

Facturen opstellen voor debiteuren
Een ander onderdeel van jouw boekhouding op orde hebben is het feit dat je facturen opstelt voor de debiteuren. Debiteuren zijn mensen die nog moeten betalen voor diensten of producten die al geleverd zijn. Soms hebben mensen hun rekeningen bewust nog niet betaald omdat ze geen geld hebben of ontevreden zijn over het geleverde product. Vaak genoeg zijn mensen ook simpelweg vergeten dat ze een rekening nog moeten betalen. Een boekhouder heeft als taak om een factuur te verzenden aan debiteuren en ervoor te zorgen dat uiteindelijk iedereen betaalt. 

Bron: https://www.boekjewinst.nl/