VSENV
Image default
Zorg

Boekhouding voor zzp’ers in de zorg: Zo werkt het

Ben je net afgestudeerd, en ga je aan de slag als zzp’er in de zorg? Dan is het aan jou zelf om je boekhouding bij te houden. De Belastingdienst verwacht van je dat alles keurig geregeld is. Zo niet, kun je een boete ontvangen.

Laat dit je echter niet afschrikken. Boekhouding hoeft niet ontzettend ingewikkeld te zijn. Hier laten we je een snel overzicht zien van hoe je je administratie goed bijhoudt.

1. Registreer je voor het BIG-register

BIG is een register waar je in komt te staan als je de kwalificaties hebt om een beroepstitel uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan verpleegkundige, arts, psycholoog, enzovoort. BIG staat dan ook voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg.

Niet alleen is je registratie belangrijk voor het werk dat je doet, het brengt ook fiscale voordelen met zich mee. Je hoeft op het moment bijvoorbeeld geen 21% btw op je omzet te betalen aan de Belastingdienst. Verder kunnen er nog andere fiscale voorwaarden vastzitten aan je registratie in BIG. Zorg er daarom voor dat je geregistreerd staat voordat je je omzetbelasting betaalt!

2. Houd je administratie bij

Bonnetjes en facturen moeten volgens de Belastingdienst keurig bewaard worden. Ze stellen je zelfs verplicht om je documenten 7 jaar lang te bewaren. Je moet dus op papier kunnen aantonen dat je boekhouding klopt. Begin daarom meteen met het archiveren van de documenten die je binnenkrijgt. Dit zal je later veel tijd (en stress) besparen.

Natuurlijk zul je er ook voor moeten zorgen dat je alle inkomsten en uitgaven invoert in een boekhoudingsprogramma. Op die manier weet je hoe groot je omzet is. Niet alleen is dit belangrijk voor de Belastingdienst, het is ook nog eens handig voor jezelf. Zo zie je namelijk precies hoe je er financieel voor staat.

3. Betaal je omzetbelasting

Als zzp’er in de zorg moet je om de 3 maanden je omzetbelasting betalen. Je moet hier zelf de benodigde administratie voor inleveren bij de Belastingdienst, plus het juiste bedrag overmaken. Omdat je niet in loondienst bent, wordt dit namelijk niet automatisch van je inkomsten afgetrokken.

Zorg daarom dat je altijd voldoende geld overhoudt om deze belasting te kunnen betalen. Als beginnend zzp’er in de zorg kan het lastig zijn om te weten hoeveel geld je nou precies overhoudt per maand. Zorg er daarom voor dat je in de eerste maanden als zelfstandige niet meteen te grote investeringen doet. Dit kan later problemen opleveren.

4. Houd de fiscale wetgeving in de gaten

De wetgeving rondom zzp’ers verandert regelmatig. Vooral zorgverleners krijgen te maken met plotselinge aanpassingen in de fiscale regelgeving. Dit kan ervoor zorgen dat je per ongeluk te veel of te weinig belasting betaalt. Zorg er daarom voor dat je goed op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen.

5. Optioneel: Schakel een boekhouder in

Is je onderneming aan het groeien? Dan kan een boekhouder zzp zorg goed van pas komen. Zodra je meer gaat werken, zal ook het aantal uitgaven en facturen toenemen. Hierdoor neemt je administratie steeds meer tijd in beslag.

Een boekhouder kan deze taken op dat moment van je overnemen. Ook wordt dan de omzetbelasting automatisch verrekend. Een laatste voordeel? Boekhouders zijn altijd op de hoogte van de ontwikkelingen in de fiscale wetgeving. Je betaalt dus nooit meer te veel belasting.

https://zofi.nl