VSENV
Image default
Aanbiedingen

De keuze voor een transducer

Als het gaat om het kiezen van een transducer, zijn er een paar belangrijke dingen waarmee u rekening moet houden.

Frequentie: deze is misschien wel de belangrijkste. Als algemene vuistregel wil je voor diep water een laagfrequente transducer (meestal rond de 50 kHz – 77 kHz) en voor ondiep water een hoogfrequente transducer (meestal rond 200 kHz). De meeste transducers hebben een dubbele frequentie, dus zijn geschikt voor zowel hoge als lage frequentie. CHIRP-transducers werken volgens hetzelfde principe, maar ze hebben de neiging om te komen in een lage, gemiddelde of hoge CHIRP. Medium CHIRP kan een geweldig compromis zijn tussen de diepte van lage frequentie en helderheid van hoge frequentie sonar.

Beam Angle: Als je in ondiep water vist (5 tot 40 m), wil je iets met een redelijk brede stralingshoek. Als u zich kunt voorstellen dat de sonarstraal de transducer op 6 graden verlaat en u zich in 15 meter water bevindt, zal de straal slechts ongeveer 1,5 meter breed zijn wanneer deze de bodem bereikt, wat betekent dat u eigenlijk heel weinig ziet van wat er kan gebeuren. zwemmen onder je boot. Vergelijk dat eens met een transducer van 24 graden, en je ziet een doorsnede van ongeveer 6,4 m, wat betekent dat je veel eerder zult zien wat er onder je op de loer ligt. Als je nu een straal van 24 graden toepast op 500 meter water, kijk je naar een breedte van 213 meter onder je boot. Hoewel dit je laat zien wat er onder je boot is, laat het ook zien wat 100 meter naar beide kanten kan zijn.

 

Vermogen: dit hangt volledig af van het uitgangsvermogen van uw apparaat. Je kunt theoretisch een 1kW-transducer op een 500W-sirene plaatsen, maar deze zal nooit 500W uitstoten. U kunt ook een 500W-transducer aansluiten op een 1kW-sirene, maar de sirene levert slechts 500W. We raden gewoonlijk aan om de transducer te gebruiken die bij uw sirene past. Voor fishfinders zijn de meest voorkomende transducers 250W, 500W, 600W, 1kW en 2kW. Er zijn natuurlijk krachtigere opties, gebruikelijk in commerciële toepassingen, en minder krachtig, vaak voor alleen diepte-toepassingen.

Samenvattend: de selectie van een transducer kan behoorlijk ingewikkeld worden, afhankelijk van verschillende factoren en deze gids is mogelijk niet van toepassing op alle toepassingen, maar over het algemeen;

• Zoek voor het vissen in ondiep water (5m-40m) naar een transducer die een hoge frequentie heeft met een brede stralingshoek (ongeveer 24 graden). Deze staan ​​bekend als high-wide transducers.

• Voor het vissen op gemiddelde diepten (40m-200m) is een lage / hoge frequentie transducer zeer geschikt, en kan deze gewoonlijk in de “dubbele frequentie” modus worden gebruikt, wat een goed idee kan zijn om te leren welke frequentie het beste is voor een bepaalde diepte. In dit bereik is de bundelbreedte minder belangrijk. Als je een voor CHIRP geschikte eenheid hebt, zijn CHIRP-transducers met een middenfrequentie, zoals de Garmin GT23M-TM of Airmar TM185, erg goed. 500W-600W is oké voor deze diepte, maar je zou baat hebben bij een opstelling van 1 kW als je vist op 200 meter afstand. 

• Voor diep water (200m +) is een laagfrequente opstelling van 1 kW ideaal en er zijn spiegelmontagemogelijkheden voor CHIRP en niet-CHIRP, maar als je een door-de-de-romp-transducer kunt plaatsen, geeft dat normaal gesproken nog betere resultaten. We raden u ten zeerste aan om ons te bellen om de mogelijkheden te bespreken, aangezien iedereen andere behoeften heeft als het om vissen gaat!