VSENV
Image default
Aanbiedingen

Vermijd verzuim met deze tips van Arbodienst Amsterdam

Verzuim op de werkvloer is een veelvoorkomend probleem dat een grote impact kan hebben op zowel de werknemers als de werkgever. Het is daarom belangrijk om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. In dit artikel geven we je enkele tips om verzuim te vermijden, met behulp van de expertise van Arbodienst Amsterdam, ttif & arbo.

1. Zorg voor een gezonde werkomgeving

Een gezonde werkomgeving is essentieel om verzuim te voorkomen. Zorg ervoor dat de werkplek ergonomisch is ingericht, zodat werknemers geen fysieke klachten ontwikkelen. Denk hierbij aan een goede bureaustoel, een in hoogte verstelbaar bureau en voldoende licht. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede luchtkwaliteit en voldoende ventilatie.

2. Stimuleer een goede werk-privébalans

Een goede balans tussen werk en privé is belangrijk om stress en burn-outklachten te voorkomen. Zorg ervoor dat werknemers voldoende tijd hebben om te ontspannen en hun batterij weer op te laden. Bied flexibele werktijden aan en moedig werknemers aan om hun vakantiedagen op te nemen.

3. Investeer in preventie en voorlichting

Voorkomen is beter dan genezen. Investeer daarom in preventie en voorlichting om werknemers bewust te maken van de risico’s op het werk en hoe ze deze kunnen vermijden. Denk hierbij aan het geven van trainingen op het gebied van ergonomie, stressmanagement en veiligheid.

4. Bied ondersteuning bij persoonlijke problemen

Werknemers kunnen ook verzuimen door persoonlijke problemen, zoals financiële problemen, relatieproblemen of gezondheidsklachten. Bied als werkgever ondersteuning aan werknemers die hiermee te maken hebben, bijvoorbeeld door het aanbieden van een vertrouwenspersoon of het inschakelen van een externe hulpverlener.

5. Communiceer open en eerlijk

Een open en eerlijke communicatie is cruciaal om verzuim te voorkomen. Zorg ervoor dat werknemers zich vrij voelen om hun zorgen en problemen te bespreken met hun leidinggevende of collega’s. Dit kan helpen om problemen vroegtijdig te signaleren en op te lossen, voordat ze leiden tot verzuim.

6. Schakel een arbodienst in

Een arbodienst, zoals ttif & arbo, kan je ondersteunen bij het voorkomen en beperken van verzuim. Zij kunnen je adviseren over preventieve maatregelen, je helpen bij het opstellen van een verzuimbeleid en je ondersteunen bij de begeleiding van zieke werknemers. Schakel daarom tijdig een arbodienst in om verzuim te vermijden.

 

https://ttifenarbo.nl