VSENV
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe goed is een elektrische fiets voor het milieu?

De elektrische fiets. Een fiets voor bejaarden, zo werd in eerste instantie gedacht. Je zag er ook vooral 65+’ers op rijden. Maar toch lijkt er sinds kort een kentering te zijn gekomen: de elektrische fiets is hot, net als de elektrische scooter! Ook onder de jongere generatie. Zo heeft de plaatselijke scooterwinkel het opeens druk met de verkoop van elektrische scooters in plaats van gewone benzine scooters. Veel jongeren zien het gemak van de e-bike in en de benzine scooters maken plaats voor de e-bike en elektrische scooters. Niet alleen handig in gebruik, maar ook goed voor het milieu. Toch?

CO2- uitstoot

Of je met een elektrische fiets echt je steentje bijdraagt aan het milieu, hangt af van het gebruik ervan. Laat je je auto vaker staan en pak je in plaats daarvan je elektrische fiets? Dan ben je echt goed bezig. Of vervang je juist je gewone fiets voor een e-bike? Een elektrische fiets stoot geen CO2 uit, dus in dat opzicht maakt het niets uit of je je gewoon fiets verruilt voor een elektrische. Als je kijkt naar de uitstoot van auto’s komt de auto’s op gas het beste uit de bus, met 1.610 gram CO2 per liter. Je hebt wel meer liter gas nodig om vooruit te komen dan auto’s die rijden op diesel of benzine. Een diesel spant de kroon qua CO2- uitstoot met 2.606 gram per liter. Hoewel een elektrische fiets geen CO2 uitstoot, is het opwekken van die elektriciteit toch ook (minimaal) belastend voor het milieu, maar het veroorzaakt slechts 3% van de CO2 die een gemiddelde auto uitstoot. Dat zegt milieu centraal.

De accu

Wat ook zijn invloed heeft op het milieu is de batterij in de elektrische fiets. Tegenwoordig bevatten batterijen gelukkig geen schadelijke metalen zoals cadmium of lood meer, waar dat vroeger wel het geval was. Toch heeft de productie van een batterij altijd invloed op het milieu. Geniet dus maar lang van je elektrische fiets, want dan is de overstap van een gewone fiets naar een elektrische variant het zeker waard.

https://www.vandenburgeindhoven.nl/

Gerelateerde artikelen

Wanneer moet je een automaat spoelen?

Rijschool in Amsterdam zoeken?

Wanneer moet mijn auto gekeurd worden?