VSENV
Image default
Auto’s en Motoren

Waarom onderhoud aan de airco van je auto zo belangrijk is

Niet alleen is het lekker dat je auto lekker koel wordt wanneer je Spanje binnenrijdt onderweg naar jouw vakantiebestemming maar ook in de winter heb je de airco hard nodig zodat je ruiten weer snel ijsvrij zijn. Niemand heeft zin om met zijn slaperige hoofd nog even te staan krabben! Simpel gezegd, het is van belang dat het onderhoud van je airco in de auto goed en regelmatig wordt bijgehouden. Zo kun je er het hele jaar op rekenen.

  

Zo werkt het airconditioning systeem in je auto

 

Om de auto goed koel te maken zit er een vloeistof in het airconditioning systeem dat koudemiddel wordt genoemd. Als dit onderdeel van de airco niet onderhouden wordt zal je merken dat de kans op lekkages velen malen groter is. Het is daarom van belang om de airco van de auto regelmatig aan te zetten zodat je lekkages in het airconditioningsysteem voorkomt. Op deze manier heb je er het hele jaar plezier van.

 

Echter ontstaan de meeste lekken door steenaanslag en het niet onderhouden van de condensor. Deze zit voorin de auto voor de radiateur van de motorkoeling. Het gevolg van deze lekken zorgt ervoor dat er koudemiddel uit het airco systeem sijpelt. Je kunt het al raden, zonder onderhoud van de airco van jouw auto zal niet meer optimaal zijn werk kunnen doen.

 

Door diezelfde lekkage in je auto, kan er ook vocht in het circuit van de airco komen dat vervolgens in het filter, of droger, terechtkomt. De functie van het filter in je auto, is vocht opnemen. Wanneer er ook nog eens vocht uit de lekkage bijkomt, raakt dit filter verstopt. Hierdoor kan het vocht niet meer worden opgenomen en kan er op meerdere plekken schade ontstaan. Het is daarom ook belangrijk om dit te controleren én te onderhouden.

  

Het onderhouden van de airco in jouw auto doe je zo

 

Heel simpel, om de airco van jouw auto te onderhouden zal je regelmatig dit door een bedrijf of garage moeten laten checken. Vanaf de buitenkant is namelijk niet te controleren of er voldoende koudemiddel in het airconditioningsysteem zit. De enige manier om dit te controleren is door hem helemaal leeg te halen.

 

De garage waar je je auto laat onderhouden, zal jouw airco na het leeghalen ervan, gecheckt worden op lekkages om zo te bepalen of leeghalen alleen genoeg is. Zo niet, dan worden eerst de lekkages verholpen en daarna wordt het vloeistof weer aangevuld.

 

Nogmaals, zorg er dus voor dat je auto en met name de airconditioning goed onderhouden wordt.