VSENV
Image default
Bedrijven

De kredietwaardigheid checken van een klant: hoe wordt het bepaald?

De kredietwaardigheid van een onderneming is eigenlijk de mate waarin de onderneming aan financiële verplichtingen in een overeenkomst met een kredietverstrekker, zoals een bank, kan voldoen. In andere woorden, kan de onderneming een lening terugbetalen, of niet? Daarnaast is het ook een goede maatstaf van betrouwbaarheid en stabiliteit.

Het bepalen van de kredietwaardigheid

Als je de kredietwaardigheid van een onderneming wilt bepalen, moet er worden gekeken naar de huidige financiële positie. Hier wordt er gekeken over een onderneming winst maakt of verlies draait. Ook wordt er gekeken of de onderneming zelf de financiële middelen heeft om onverwachte kosten op te kunnen vangen. Daarnaast is het ook belangrijk dat er wordt bevestigd of de leidinggevenden betrouwbaar zijn of niet. Dit wordt bepaald aan de hand van de geschiedenis en reputatie van diegenen. Aan de hand van deze indicatoren kan je de kredietwaardigheid checken.

Waarom kredietwaardigheid bepalen zo belangrijk is

De kredietcheck heeft als doel om latere problemen te voorkomen met betrekking tot afbetalingen. Je kan bijvoorbeeld denken aan het aanvragen van een hypotheek. De hypotheekverstrekker kijkt hierbij eerst naar je kredietwaardigheid of je de hypotheek financieel kan veroorloven. Er wordt dan gekeken naar je inkomen en of dit genoeg is. Er wordt ook gekeken naar de schuldenregistratie – indien deze er is – bij het Bureau Krediet Registratie. Als je zelf een ondernemer bent, is de kredietcheck een handige manier om te zien of klanten jouw diensten of producten wel kunnen betalen. Dit is handig als je bijvoorbeeld al jouw goederen of diensten laten zetten op een rekening. Je wilt natuurlijk dat je klanten in staan zijn om de vorderingen op deze rekening terug te betalen. Kunnen ze dit niet, dan is het waarschijnlijk een goed idee om verder te kijken voor het uitgroeien van je klantenbestand.

https://bundelpay.nl/kredietwaardigheid-checken/