VSENV
Dienstverlening

Heb ik last van haaruitval?

Wist u dat er jaarlijks duizenden mensen last krijgen van haaruitval? Haarverlies is helaas een veel voorkomend probleem. Wanneer u last krijgt van haaruitval, kunnen hier verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er sprake is van erfelijke haaruitval, maar er kan ook sprake zijn van een haarziekte of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk dat u eerst vast laat stellen, waardoor het haarverlies veroorzaakt wordt. Wanneer dit bekend is, kan worden onderzocht welke behandeling geschikt is voor u.

Wat is bij u de oorzaak van haaruitval?

Er bestaan dus verschillende oorzaken van haaruitval. Haaruitval komt voor bij miljoenen mensen in Nederland. Sommige mensen kunnen dit eenvoudig accepteren, terwijl andere mensen dit verschrikkelijk vinden en hier direct iets aan willen laten doen. Helaas is er niet altijd iets aan te doen, maar het is wel goed om te laten onderzoeken wat de oorzaak is van haarverlies.

Dergelijk onderzoek kunt u onder andere laten doen door uw huisarts of dermatoloog. In veel situaties kan aan de hand van het patroon van de haaruitval worden gezien welke oorzaak hieraan ten grondslag ligt. Het is echter ook mogelijk dat er nader onderzoek nodig is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bloedonderzoek of een trichogram.

In de meeste gevallen is er sprake van erfelijke haaruitval. Dit wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd. De boosdoener in deze situatie is het hormoon DHT. Dit hormoon wordt gevormd uit het hormoon testosteron en zorgt er voor dat de haren steeds zwakker terug groeien en steeds sneller gaan uitvallen. Uiteindelijk kan dit hormoon zorgen voor volledige kaalheid. Het gebied aan de achterkant van het hoofd is niet gevoelig voor het hormoon DHT. Daarom blijft vrijwel altijd de ‘eeuwige haarkrans’ over.

Het is daarnaast dus ook mogelijk dat er sprake is van een haarziekte of een tekort aan een bepaald mineraal of vitamine.

Hoe kan de haaruitval worden behandeld?

Wanneer u last heeft van haarverlies, kan dit op verschillende manieren worden behandeld. De meest voorkomende behandeling is de haartransplantatie behandeling. Haartransplantaties worden inmiddels ongeveer 50 jaar uitgevoerd. Tegenwoordig wordt vooral de FUE haartransplantatie behandeling uitgevoerd. Hierbij worden de grafts één voor één uit het donorgebied getransplanteerd. Dit heeft als voordeel dat er sprake is van een snelle herstelperiode en minimale schade aan het donorgebied. Wanneer u een haartransplantatie overweegt, is het belangrijk dat u goed onderzoek doet naar de kwaliteit die verschillende klinieken bieden. Door dit goed te bestuderen, is het mogelijk om geld te besparen en toch een erg mooi resultaat te krijgen.

Naast de haartransplantatie behandeling kiezne sommige mensen voor haargroeimidddelen, voor micro haar pigmentatie of voor een pruik. Iedere behandeling heeft zo zijn voor- en nadelen. Maak daarom altijd een goede afweging van de mogelijkheden en bedenkt goed wat voor reultaat u van de behandeling verwacht. Doe daarnaast altijd een beroep op een specialist, zodat u kunt rekenen op professionele hulp en een optimaal resultaat.