VSENV
Image default
Electronica en Computers

Alle overwegingen om over te gaan op hardware leasen

Het is een maatschappelijke trend dat steeds meer niet aangekocht, maar wordt geleased. Zo ook voor hardware leasen. Hardware leasen kent vele voordelen, zoals u in dit artikel zult kunnen lezen. Aankopen van hardware en daarmee volledig eigenaarschap is in veel gevallen niet noodzakelijk. Wanneer er hardware moet worden aangeschaft, zijn de aanschafkosten hoog. Waar bij leasen deze aanschafkosten niet pieksgewijs worden aangekocht. Dit is ontzettend handig wanneer het handelt om grote bedragen en u nog niet zeker bent dat de investering die u anders bij aankoop zou doen optimaal zou renderen. Maar er zitten ook echter nadelen aan leasen. Welke voor- en nadelen er allemaal zijn, leest u hieronder in dit artikel.We beginnen met de voordelen van hardware leasen en behandelen daarna de nadelen. Tenslotte volgt een conclusie met betrekking tot overwegingen om wel of niet over te gaan op het leasen van hardware.

Voordelen van hardware leasen

Makkelijk berekenbare kosten per device

Een veel aangehaald voordeel van hardware leasen is dat de kosten makkelijk per maand inzichtelijk zijn. Per device wordt er in het contract een maandelijks bedrag afgesproken, waardoor je makkelijk kunt inzien welk bedrag er per maand aan IT kosten zal worden gemaakt. Wanneer u hardware koopt, zult u zelf rekening dienen te houden binnen uw balans met aanschafwaarde, afschrijvingskosten, looptijd, doorrekening van de gemiddelde onderhoudskosten en software die u voor het bedrijf aankoopt.

Software volledig up to date

Binnen leasecontracten zoals Device as a service, bent u altijd voorzien van de laatste software updates. Hierdoor bent u als bedrijf verzekerd van veilige en de meest gebruiksvriendelijke hardware. U zult hierdoor minder tijd bezig zijn met het uitzoeken van welke updates en software relevant is voor uw bedrijfsvoering om adequaat te kunnen werken. Dit wordt door professionals voor u gedaan. Hierdoor kunnen u en uw collega’s zich beter focussen op waar ze goed in zijn en de business is opgericht. 

Eenvoudig bij wijzigingen in personeelsbestand

Wanneer u te maken heeft met regelmatige personeel schommelingen of reorganisaties biedt een leasecontract veel gemak en zorgen. In overleg met uw IT leasebedrijf kunt u eenvoudig de juiste hardware bij kopen of inleveren. En bent u bovendien ervan verzekerd dat er veilig met uw bedrijfsdata wordt omgegaan wanneer de hardware weer wordt ingeleverd.

Nadelen van hardware leasen

Het is duurder om te leasen

Hardware leasen is op de lange termijn duurder dan kopen. Leasen biedt een meerprijs van ca. 20% ten opzichte van kopen en het onderhoud. Het is gemakkelijk om te leasen, maar uiteindelijk ben je duurder uit. 

Vast aan een contractperiode

Een groot nadeel van leasen is dat u vastzit aan de contractperiode die u bent overeengekomen. Doorgaans wordt er een leasecontract opgesteld van 2 of 3 jaar. Wanneer u ontevreden bent over de dienstverlening van het leasebedrijf, kunt u niet zomaar onder het leasecontract uit. Of u moet kunnen aantonen dat het bedrijf zijn verplichtingen niet nakomt. Dit leidt in dat geval tot veel juridisch getouwtrek. Onder de gestelde contracttermijn uitkomen zal kunnen met behulp van een dure uitkoop voorwaarde.

Beperking in vrijheid binnen IT oplossingen

Verder heeft u minder keuze binnen de gewenste IT oplossingen. Of dit nu gaat over het merk laptop, specificaties van de IT apparatuur of dienstverlening die u benodigt. Veel IT bedrijven werken samen met één of enkele leveranciers. Zo heeft u IT bedrijven die alleen Apple apparatuur leasen of alleen een reseller zijn van HP. Wanneer u met veel verschillende divisies te maken heeft, met sterk uiteenlopende IT hardware en software wensen, kan een leasecontract hier niet altijd aan voldoen. Er zijn aanbieders die graag met u meedenken en een maat-oplossing aanbieden, al zal dit in vele gevallen extra duur zijn ten opzichte van de IT oplossingen die ze standaard binnen hun IT lease aanbieden.

Conclusie: kopen of leasen?

Het hangt erg van uw bedrijfsvoering of of u de IT apparatuur beter kunt kopen of leasen. Voor gevestigde bedrijven met sterk uiteenlopende IT wensen en groot gevoel voor verantwoordelijkheid en eigenaarschap zal kopen meer voor vanzelfsprekend zijn. Hierbij ben je minder afhankelijk van je IT leverancier. Echter wanneer je een klein tot middelgroot bedrijf bent, die zich graag focust op de kernwerkzaamheden en geen complexe IT structuren kent, kan leasen veel tijd en daarmee geld besparen! Hardware leasen is een stuk makkelijker en eenvoudiger dan hardware kopen. Denk goed na over wat er binnen uw bedrijf speelt en maak uw keuze!