VSENV
Image default
Electronica en Computers

Wat is Augmented Reality?

Dingen als Virtual Reality, Mixed Reality en Augmented Reality komen steeds vaker voorbij, maar wat houden ze eigenlijk allemaal in? In dit artikel verduidelijken we wat Augmented Reality precies is. Lees dus zeker verder als je benieuwd bent. 

Betekenis Augmented Reality

Je hebt het over Augmented Reality wanneer een digitaal beeld (dit is vaak een 3D-animatie) over de werkelijkheid wordt ‘gelegd’. Je verrijkt de echte wereld dan met digitale informatie. Dit kan door middel van een AR bril, of een programma of app op je computerbeeldscherm of smartphone. Je kunt dan nog steeds de omgeving zien, maar er wordt extra informatie aan toegevoegd. Een augmented reality specialist StickyLock kan speciaal voor jouw bedrijf zo’n digitaal beeld maken. Dit zou je kunnen gebruiken als reclame voor je bedrijf, maar er zijn nog meer andere doeleinden om AR in te zetten voor je onderneming. 

Augmented Reality door je smartphone bekijken 

De meest simpele manier om Augmented Reality te bekijken is via een smartphone of tablet. De camera van het mobiele apparaat laat de omgeving zien op het beeldscherm, de software legt hier dan vervolgens een laag over. Dit kan virtuele make-up zijn, een snapchat filter of een pijl op de weg bij Google maps. Tot voorkort had je hier een aparte app voor nodig, maar door het ontstaan van WebAR is het nu mogelijk om AR-content meteen via je browser te zien. 

De AR bril

Buiten AR op mobiele apparaten zijn er ook AR-brillen. Een AR-bril is een bril met een semi-transparante lens die digitale beelden over jouw gezichtsveld heen legt. Je hebt brillen die alles plat weergeven, maar ook AR-brillen met diepteregistratie voor vakkundig gebruik.  

Augmented Reality op social media

Augmented Reality wordt mede vanwege social media veel bekender bij de consument. Denk aan populair apps zoals Facebook, Instagram, TikTok en Snapchat waar Augmented Reality vaak wordt gebruikt. Mogelijkheden die de apps aanbieden zijn bijvoorbeeld filters en product visualisaties.