VSENV
Image default
Auto’s en Motoren

De strenge winter is voorbij, wanneer moet ik wisselen van banden?

We hebben een strenge winter achter de rug met af en toe barre omstandigheden. Het was daarom geen slecht idee om winterbanden onder de auto te laten plaatsen. Of tenminste banden met het M+S kenmerk, ‘all season’ banden genoemd. Men dient zich te realiseren dat autobanden altijd een compromis zijn tussen onder meer slijtvastheid, remgedrag en brandstofverbruik. In dit artikel gaan we in op de diverse typen banden en hun verschillen. Als je in de buurt van Naarden woont, dan kan je online bedrijven vinden die je kunnen helpen met de autobanden, als je zoekt met bijvoorbeeld de woorden Bandenwissel Naarden of Auto onderhoud Naarden. Die laatsten, als je ook wat onderhoud aan je auto wil laten doen.

Bandenwissel Naarden

De al genoemde winterbanden zijn relatief zacht en zijn bedoeld voor gebruik bij temperaturen van minder dan 7 ºC. Het profiel van zo’n band geeft die band meer grip op de sneeuw. Die grip wordt minder, als de profieldiepte van de winterband minder dan 4 mm wordt. Nieuwe winterbanden hebben een profieldiepte van ongeveer 9 mm. Bij hogere temperaturen, die in de zomer gebruikelijk zijn, slijt de winterband door zijn zachtheid sneller dan de hardere zomerband. En dat is niet goed voor je portemonnee. In Nederland zijn er geen voorschriften met betrekking tot welke banden moeten worden gebruikt, maar in het buitenland kan dat wel het geval zijn. Met M+S banden, die wat harder zijn dan echte winterbanden, kan je ook onder winterse omstandigheden overal in Europa rijden. Die moeten dan wel het symbool van een bergje met een sneeuwvlokje hebben. Maar voor echte winterse omstandigheden gaat er niets boven een echte winterband. Alhoewel er voor autoraces ook regenbanden worden gebruikt, daarbuiten gebeurt dat niet.

 

Auto onderhoud Naarden

Wettelijk mogen in Nederland autobanden met een profieldiepte van minder 1,6 mm niet worden gebruikt. Uit het oogpunt van verkeersveiligheid is dat al weinig. Het zou beter zijn zomerbanden bij zo’n 2 mm te vervangen. Voor winterbanden is dat rond de 4 mm. Die dieptes gelden bij banden die gelijkmatig zijn versleten en waarvan de posities niet hoeven te worden bijgesteld. In Nederland geldt er geen verplichting om winterbanden te plaatsen en dus kan je het hele jaar door op zomerbanden blijven rijden. Maar tijdens de afgelopen winter was dat niet zo verstandig. Eigenlijk waren toen tenminste M+S banden wenselijk. Voor kleinere velgen functioneren die banden beter dan grotere. In de praktijk worden de zomerbanden die worden verkocht steeds minder geschikt voor winterse omstandigheden. Op de vraag wanneer je banden zou moeten wisselen, is niet een eenduidig antwoord te geven. Als je banden onder de wettelijke profieldiepte komen, is onmiddellijke vervanging natuurlijk vereist. Als je veel rijdt, ligt het twee keren per jaar wisselen van de autobanden, van zomer- naar winterbanden en van winter- naar zomerbanden, meer voor de hand dan als je weinig rijdt. In het laatste geval kunnen M+S banden de beste keuze zijn, als je de kosten meeneemt in de vergelijking.

 

Garage Naarden

Nogmaals het voorbeeld met Naarden. Als je online een bedrijf zoekt dat je autobanden kan wisselen, zoek dan met de woorden Bandenwissel Naarden of Auto onderhoud Naarden. Het team van Novus Auto voert graag je bandenwissel uit. Ook voor uw periodieke onderhoud of APK kan je bij ons terecht. We zien je graag in onze garage in Naarden!

https://www.novusauto.nl/bandenwissel-naarden/