VSENV
Image default
Woning en Tuin

Dit is wanneer je je remschijven moet laten vervangen

Als je net als de meeste automobilisten bent, denk je waarschijnlijk pas aan je remschijven als er een probleem is. En tegen die tijd is het vaak al te laat. Remschijven moeten namelijk af en toe worden vervangen om optimale prestaties en veiligheid te garanderen. In deze blog bespreken we wanneer remschijven moeten worden vervangen en hoe je kunt merken of je remschijven aan vervanging toe zijn. Ook bespreken we wat er nu precies gebeurt als je remschijven versleten zijn. Lees dus verder voor meer informatie!

Wat remschijven zijn en wat ze doen

Remschijven zijn een onderdeel van het remsysteem van een auto. Zoals uit de naam ook duidelijk wordt, zorgen remschijven ervoor dat je auto op tijd remt. Dat maakt ze ontzettend belangrijk voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. Als je wilt remmen druk je natuurlijk eerst je rempedaal in. In de hoofdremcilinder oefent een zuiger vervolgens druk uit op remvloeistof. Deze vloeistof transporteert de druk naar andere zuigers bij een wielremcilinder. Daar worden vervolgens de remblokken tegen de remschijven aangeduwd.

Versleten remschijven herkennen

Zoals je je inmiddels kunt voorstellen, kunnen je remschijven ook verslijten door al het werk dat zij doen. Dit kun je niet voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat het langer duurt voordat het zover is. Dat kun je doen door niet abrupt te remmen en in plaats daarvan je auto vaker te laten uitrollen. Versleten remschijven kun je allereerst herkennen aan zichtbare slijtage op de remschijven zelf. Mocht je nu niet veel verstand van auto’s hebben hoef je je overigens geen zorgen te maken. Je kunt versleten remschijven namelijk ook herkennen aan trillingen tijdens het remmen. Tenslotte kan dit ook duidelijk worden als je andere vreemde geluiden hoort terwijl je remt.

Nieuwe remschijven kopen

Voor degenen onder ons die wat meer verstand hebben van auto’s en een beetje handig zijn is het goed om te weten dat je nieuwe remschijven eenvoudig online kunt bestellen. Bij een garage betaal je hier vaker veel meer geld voor. Onthoud hierbij goed dat het erg belangrijk is dat je goede remschijven voor je auto hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten remschijven. Dit kun je bij de meeste online webshops gelukkig makkelijk achterhalen door je kentekennummer in te voeren. Zo wordt je merk en type auto herkent en weet je precies of je het juiste auto onderdeel hebt dat past bij je auto. Remschijven kun je uiteraard ook laten vervangen bij een garage!