VSENV
Image default
Woning en Tuin

Hier moet je op letten als je een duurzame woning wilt kopen

Wanneer je een huis gaat kopen kan dat nogal overweldigend zijn. Er zijn een hoop dingen waar je aan moet denken, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid. Het hebben van een duurzame woning wordt steeds belangrijker. 

Wanneer je op zoek gaat naar een duurzame woning met Van der Eijken Makelaardij in Roosendaal, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een duurzaam huis.

Waarom een duurzame woning

Het is belangrijk om op duurzaamheid te letten wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe woning. Het zal in de toekomst schelen in stookkosten, maar daarbij is het natuurlijk ook goed voor het milieu. Een beter geïsoleerd huis is gezonder en comfortabeler. 

Controleer het energielabel

Ieder huis heeft een energielabel, dat loopt van A tot G. Dat label geeft een indicatie van hoe energiezuinig een huis is en dus hoe duurzaam. Energielabel A is het beste energielabel dat een huis kan hebben. Energielabel G is het slechtste.

Check de isolatie

Heb je je oog op een huis laten vallen? Vraag dan even na hoe het zit met de isolatie van het huis. Zowel de isolatie van het dak, de muren en de ramen is belangrijk. Vraag ook wanneer het huis geïsoleerd werd en ga grondig te werk. Als het huis goed is geïsoleerd, zullen de stookkosten niet hoog zijn.

Check de verwarming en cv-ketel

Ga na hoe het huis wordt verwarmd. Zo’n 70% van de energierekening gaat naar het verwarmen van een huis. De verwarming verdient dus extra aandacht. Het beste is als een huis een warmtepomp heeft. Deze verwarmt het huis op energie en heeft dus geen fossiele brandstoffen nodig voor het verwarmen van je huis.

Verdiep je in de mogelijkheden

Wanneer je een super duurzaam huis wilt, is het misschien moeilijk om een woning te vinden dat aan jouw standaarden voldoet. Je kunt dan kijken of je een woning kunt kopen die misschien niet helemaal voldoet aan jouw eisen, maar die je eventueel nog kunt verbeteren. 

Ten eerste kun je natuurlijk kijken naar de makkelijke oplossingen, zoals het dichten van kieren door middel van tochtstrips en het vervangen van enkel glas naar dubbel of zelfs driedubbel glas. Je kunt natuurlijk ook switchen van een gaskookplaat naar een inductiekookplaat.

Naast deze makkelijke oplossingen zijn er ook grotere dingen die je aan kunt pakken. Zo kun je kijken naar de mogelijkheid om zonnepanelen aan te leggen, of om een warmtepomp te nemen. Je kunt ook nagaan hoe je de woning nog verder kunt isoleren. Dat vergt natuurlijk een investering, maar die betaalt zich op termijn vrijwel altijd uit.