VSENV
Image default
Woning en Tuin

Hoe en wat met ventilatiebuizen

Wanneer je een ventilatiesysteem gaat kopen heb je tevens ook ventilatieleidingen/buizen nodig. Ventilatiebuizen sluit je aan op je ventilatiesysteem. Dit kan voor de toevoer of de afvoer van lucht zijn. Ventilatiebuizen worden bijvoorbeeld geplaatst bij de afzuiger van je badkamer of de afzuigkap in de keuken. Maar ventilatiebuizen zijn er ook voor ventilatiesystemen.

Voor ventilatiesystemen A tot en met C heb je enkel een afvoer ventilatiebuis nodig. Voor ventilatiesystemen D en E heb je ook een toevoer ventilatiebuis nodig. In principe kun je verschillende varianten voor zowel toevoer als afvoer gebruiken.

Toch zijn er overwegingen om bepaalde ventilatiebuizen wel of juist niet te gebruiken.

Varianten ventilatiebuizen

Flexibele ventilatiebuizen zijn bijvoorbeeld praktisch voor de moeilijkere plekken. Bijvoorbeeld bij de aansluiting op het systeem, waar je net een bocht moet maken. Maar ze zijn niet heel praktisch als het om weerstand gaat. Voor langere stukken ventilatiebuis kun je dan beter spirobuizen gebruiken. Deze kun je op vrijwel ieder systeem toepassen.

Wel heb je hulpstukken nodig om delen van zulke ventilatiebuizen op elkaar aan te sluiten. Dat is weer niet nodig bij kunststof ventilatiebuizen. Deze kun je ook op elkaar lijmen. Ze zijn alleen niet isolerend of brandwerend. Je kunt ze prima gebruiken voor de badkamer of keuken.

Waar over nadenken

Brandwerendheid is toch vrij essentieel voor ventilatiebuizen. Zeker wanneer je werkt met een systeem D of E, waarbij de lucht die wordt toegevoerd ook direct verwarmd kan worden. Ook thermische en geluidsisolatie zijn aspecten om te overwegen afhankelijk van het ventilatiesysteem dat je hebt.