VSENV
Image default
Zakelijk

Maximale hypotheek op pensioendatum

Hoeveel hypotheek kan je krijgen als je AOW ontvangt? Ben je met pensioen en ontvang je de AOW dan kan je veel méér hypotheek krijgen dan als je dat inkomen zou ontvangen uit arbeid.

Natuurlijk is het zo dat je op pensioendatum minder inkomen hebt dan tijdens je werkzame leven. Ben je echter met pensioen dan betaal je veel minder belasting. Je houd dus netto veel meer over dan dat je zou denken. Uiteraard is het een en ander afhankelijk hoe jij je pensioen hebt opgebouwd

Voorbeeldberekening maximale hypotheek op pensioendatum

Ontvang jij AOW en pensioen en je ontvangt € 60.000,- per jaar bruto? Maximale hypotheek die je kan krijgen bedraagt € 410.000,-. Zou jij € 60.000 verdienen terwijl je nog in het arbeidsproces zit? Maximale lening voor een huis bedraagt dan € 311.000,-.

Je kan dus zo maar geen hypotheekberekening maken zonder aan te geven wat je leeftijd is. Daar komt dan ook nog bij dat de maximale hypotheek nooit hoger mag zijn dan 100% van de marktwaarde. Er zijn dus veel zaken waar je rekening mee dient te houden.

Lijfrente uitkeringen en maximale hypotheek

Ben je met pensioen en heb je een lijfrente uitkering die reeds uitkeert? Ga jij je maximale hypotheek berekenen dan telt dat inkomen mee omdat dit inkomen gegarandeerd bedrag is.

Is de lijfrente nog niet aan het expireren dan kan je dit ook niet meetellen voor berekening maximale hypotheek op pensioendatum. Het bedrag wat maandelijks wordt uitgekeerd is nog niet bekend, vandaar.

Hypotheekberekening binnen 10 jaar AOW

Stel je bent 57 jaar en je wil weten hoeveel hypotheek je kan krijgen? Er wordt dan ook gekeken of de woning past op het inkomen op AOW datum. Het kan zijn dat de woning niet past en dat je daarom eenmalig kapitaal moet storten. Is dat geld er niet dan is een hypotheek niet mogelijk.

Let op met bieden op een woning

Ga je als pensionado een hoger bod uitbrengen op een woning? Zorg dan dat je weet wat de marktwaarde is. Maximale hypotheek mag nooit de marktwaarde overstijgen. Bied jij nu te veel? Je zal het verschil tussen je bod en de woningwaarde zelf moeten betalen met eigen geld.

Vraag voordat je een bod uitbrengt aan een taxateur welke taxatie jij verwachten kan. Op deze wijze kan je met succes een woning kopen.

Als inkomen te laag is om te kopen?

Heb je te weinig inkomen? Een hypotheek samen met je ouders behoort tot de mogelijkheden. Samen met ouders een huis kopen tot aan 4 personen. Uiteraard gelden ook hier bepaalde regels.

  1. Huis kan je niet zo maar verlaten
  2. Iedereen dient ook daadwerkelijk ingeschreven te staan op dat adres
  3. Bij overlijden treed het erfrecht inwerking, deel overwaarde naar erfgenamen.
  4. Samen met ouders een huis kopen kan uitsluitend met bestemmingsplan Wonen.
  5. Delen van de woning verhuren is verboden

Bij een hypotheek met ouders moet het altijd om een eigen woning gaan. Dus een woning waar je dagelijks verblijft. Heeft iemand in het verleden een huis gehad? De hypotheekrente is dan niet aftrekbaar. Is de hypotheek niet aftrekbaar dan zijn de maandlasten dus iets hoger. De hypotheekberekening houdt hier rekening mee zodat je wat minder aan hypotheek kan krijgen.