VSENV
Image default
Aanbiedingen

Hittegolf in opkomst

Geniet de komende dagen want aan het einde van deze week keert de drukkende hitte terug naar Nederland. Vandaag wordt het weer  fenomenaal, met overwegend zonnige luchten en hoge temperaturen nabij de 25 tot 30 graden.

Wat het weer van vandaag nog beter maakt, is dat onze luchtvochtigheid in feite niet bestaat, met dauwpunten in de jaren 50!

Dat zal allemaal veranderen na morgen, wanneer verspreide onweersbuien voor het einde van de week veel heter en vochtiger lucht met zich meebrengen. 

Zaterdag zouden we hitte-indexwaarden van meer dan 35 graden in Nederland kunnen zien.

Deze hitte zal doorgaan tot volgende week, met pieken die in de jaren 90 overblijven voor de rest van de prognose.

Wat te doen tegen een hittegolf?

Neem warmte serieus! Extreme hitte kan dodelijk zijn. Hittegerelateerde ziekten kunnen variëren van milde aandoeningen zoals uitslag of krampen tot zeer ernstige aandoeningen zoals een hitteberoerte, die mogelijk dodelijk is. Warmte kan ook een bestaande medische aandoening verergeren, bijvoorbeeld hartaandoeningen.

Hittegerelateerde ziekten kunnen iedereen treffen, waarbij ouderen en mensen met een handicap het grootste risico lopen.

Ouderen zijn meer vatbaar voor hittestress dan jongeren, omdat hun lichaam zich mogelijk niet goed aanpast aan plotselinge of langdurige temperatuurschommelingen. Ze hebben ook meer kans op een chronische medische aandoening en gebruiken die het vermogen van het lichaam om de temperatuur te reguleren kunnen verstoren.

Vooruit plannen

Als er een hittegolf wordt voorspeld, zijn er enkele dingen die u kunt doen om u voor te bereiden:

 • Bedenk hoe u uw huis koel houdt en hoe u het koeler kunt maken, bijvoorbeeld door buitenzonwering aan de zijkanten van het huis te installeren die naar de zon gericht zijn
 • Controleer of uw ventilator of mobiele airco goed werkt
 • Bedenk een plek die jij en je gezin kunnen bezoeken om te ontsnappen aan de hitte als dat nodig is
 • Denk aan vrienden, familie of buren die mogelijk kwetsbaar zijn en hoe u voor hen zou kunnen zorgen
 • Plan of herzie plannen die veel blootstelling aan de zon met zich meebrengen
 • Bedenk wat u zou doen als een hittegolf stroomuitval of onderbrekingen in het openbaar vervoer zou veroorzaken.
 • Als de hitte toeslaat
 • Blijf binnenshuis koel – laat de lucht om je heen circuleren. Gebruik indien mogelijk airconditioning. Neem een ​​koele douche, bad of sponsbad. Als het bij u thuis gewoon te warm is, kunt u overwegen een winkelcentrum met airconditioning of een openbare bibliotheek te bezoeken. Blijf zoveel mogelijk uit de zon. Binnenshuis is het beste.
 • Houd je vloeistoffen bij – je moet meer water drinken bij warm weer, ongeacht hoe actief je bent. Wacht niet tot je dorst hebt om te drinken. Drink veel water of andere koele, niet-alcoholische vloeistoffen. Vermijd alcohol of drankjes die veel suiker bevatten.
 • Bescherm jezelf buiten – als je buiten moet zijn, vergeet dan niet om jezelf te beschermen tegen de zon – blijf in de schaduw, ‘slip, slop, slap’ door de blootgestelde huid te bedekken met lichtgewicht kleding, zonnebrandcrème te gebruiken en een hoed te dragen, ‘schaduw’ te zoeken en ‘schuif’ op een zonnebril.
 • Doe het rustig aan – of het nu om werk of ontspanning gaat, te veel lichaamsbeweging op een warme dag kan tot hittestress leiden. Als je kunt, beperk dan de activiteit of reis naar koelere delen van de dag.
 • Laat kinderen of huisdieren nooit in auto’s achter – ook niet op koele dagen of als de ramen een fractie openstaan. Auto’s kunnen zeer snel opwarmen tot gevaarlijke temperaturen. Kinderen of huisdieren die zelfs maar een paar minuten zonder toezicht in geparkeerde auto’s worden achtergelaten, lopen het risico op ernstige hittegerelateerde ziekten en mogelijk de dood.
 • Pas op voor anderen – controleer op oudere, zieke of kwetsbare mensen die mogelijk hulp nodig hebben bij het omgaan met de hitte (minstens twee keer per dag).
 • Pas op voor uw huisdieren – zorg buiten voor schaduw en veel vers, koel drinkwater. Overweeg om een ​​mengsel van verdunde bouillon en lekkernijen in te vriezen om een ​​koel ijsblok te maken. Breng uw huisdieren tijdens het heetste deel van de dag naar binnen