Eigenzinnige kunstenaar maakt bijzondere gedenketensDat kunstenaars vaak met eigenzinnige en verrassende ideeën komen is bekend. Dat gebeurt ook bij de vele gedenktekens die ontworpen zijn om de slachtoffers van de Nazis in de 2e Wereldoorlog te gedenken. Gedenktekens in soorten en matenGedenktekens zijn er van kleine grafmonumenten en tot grote soms zelfs monumentale herdenkingsmonumenten. Maar dat het ook anders kan bewijst kunstenaar Gunter Demnig. Hij werkt al decennia aan grensoverschrijdend én intiem project tegelijkertijd. Een project waar je letterlijk over struikelt en dat helpt bij rouwen. Persoonlijk en dichtbijHet bijzondere gedenkproject is wijdverspreid over heel Europa en herinnert ons aan de de miljoenen slachtoffers die door het Nationaal Socialisme vermoord werden. Het geeft de slachtoffers een naam en een plaats. Maakt het persoonlijk en dichtbij. Hier in dit huis op deze plek werden deze mensen weggevoerd. Je kunt niet langer om hun naam heen of je struikelt… Een groot en groots project met kleine elementen (struikelstenen) Gunter Demnig begon met het project Struikelstenen in de jaren zeventig. Dankzij zijn niet aflatende inzet strekt het gedenkteken zich inmiddels over vele landen in Europa uit. In steden en dorpen door heel Europa liggen op het trottoir van de voormalige woningen van de slachtoffers kleine steentje met de naam en datum van degene die gedeporteerd en vermoord is. GedenkenDe Struikelstenen gedenken naast de Joden ook Sinti en Roma slachtoffers, politieke gevangenen, homoseksuelen, dienstweigeraars, Jehova’s getuigen en mensen met een beperking die door Nazi volgelingen werden gedood. Demnig kunstenaar noemde de stenen Stolpersteine (Struikelstenen) “omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen”.
In een Struikelsteen zijn de gegevens gegraveerd van de mensen die daar leefden. Voor lange tijd maakte Demnig zelf iedere steen met de hand. Ook plaatst hij altijd zelf de eerste steen in een stand of dorp. Eerst deed hij dit zelf illegaal. Maar al snel in overleg met de gemeente. En inmiddels meestal in opdracht van en met de medewerking van de stad. Het project is na al die jaren zo groot en bekend geworden dat vele vrijwilligers zich belangeloos inzetten. 70.000Er zijn nu ruim 70.000 Struikelstenen geplaatst, maar aangezien de Nazi’s ruim 6 miljoen Joden ombrachten (en bovendien ook nog ruim 5 miljoen mensen van andere groepen) is er nog veel werk te verzetten. De kunstenaar wil dat het project ook zonder hem verder kan. Daarom is er een stichting opgericht en maken ook andere kunstenaars de steentjes. Struikelstenen in NederlandStruikelstenen vind je in Nederland in onderstaande gemeenten:
Grafkunst, gedenkstenen en grafmonumenten zijn er natuurlijk ook voor particulieren. Jeroen StokDit artikel werd geschreven door Jeroen Stok. Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk.
|
contact met grafkunstenaar |
https://www.memorabel.nl/onze-grafmonumenten/monumenten-voor/ |