Wist je dat er nergens in de wereld zoveel gefietst wordt als in Groningen? Zestig procent van al het verkeer reist op de fiets in deze stad. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe plannen voor fietspaden en andere mogelijkheden om het de fietser naar de zin te maken. Maar hoe zit het met een scooter in Groningen? Is het nog interessant om een scooter te kopen wanneer je in deze stad woont, of als je er regelmatig komt voor je werk of studie? Er wordt gesproken over een scooterverbod in het centrum, dit kan impact hebben op het scootergebruik in het centrum. Laten we de huidige ontwikkelingen eens wat nader onder de loep nemen.
Mogelijk scooterverbod in het centrumDe PVV vindt het te druk in de binnenstad en is van mening dat scooters voor overlast zorgen. Als oplossing hebben ze bedacht dat scooters aan de rand van het stadscentrum geparkeerd moeten worden, de rest moet je op een andere wijze afleggen. Zo’n vaart zal het niet lopen, want de wethouder van GroenLinks geeft aan dat dit soort regels niet zomaar doorgevoerd kunnen worden. Toch rommelt het in de gemeente. Wat vinden de inwoners hier eigenlijk van? Uit een enquête van RTV Noord bleek dat de meningen erg verdeeld zijn. Ruim de helft van de bijna 3000 stemmers ziet graag dat scooters in Groningen buiten het centrum moeten blijven, maar bijna de helft is het hier niet mee eens. Met een bijna 50/50 verdeling is het laatste woord hierover dus nog niet uitgesproken.
Wat betekent dit voor scooters in Groningen?Op dit moment betekent het nog niets, als je vaak in het centrum komt bestaat er dus de mogelijkheid dat een scooter kopen voor gebruik in deze gemeente minder interessant wordt. Toch wordt de soep vaak niet zo heet gegeten als deze opgediend wordt, er zal nog een flinke tijd overheen gaan voordat er daadwerkelijk iets zal veranderen. Wanneer scooterrijders zich netjes aan de regels houden en geen overlast veroorzaken waaien deze plannen misschien ook wel weer over. Uiteraard ben jij iemand die zich altijd netjes gedraagt in het verkeer toch?
Ruimte aan de fietsSnorscooters mogen in principe op het fietspad rijden, je hoeft ook geen helm te dragen. Groningen heeft de ambitie om het fietsverkeer aan te moedigen, dit kan ook voordeel bieden voor scooters die met een maximumsnelheid van 25 km/u rijden. Denk aan lange en brede fietspaden tussen gemeenten. Dan sta je minder met je auto in de file, en kun je bijna overal komen. Buiten de bebouwde kom kun je uiteraard ook op een bromscooter rijden, ook dan mag je op het fietspad rijden en dat gaan nog een stukje sneller. Opvoeren kan natuurlijk ook, houd er wel rekening mee dat je daarmee een boete riskeert of een wok status. Wist je dat het mogelijk is om een scooter 9 km/u sneller te laten lopen, een snelheid die op de rollerbank binnen de foutcorrectie valt? We zeggen niet dat je hiervoor moet kiezen, we geven alleen aan dat het mogelijk is…
Waar kun je een scooter kopen?Voor een scooter kopen in Groningen hoef je niet naar een lokale scooterwinkel, je kunt ook online bestellen en jouw droomscooter thuis laten bezorgen. Zelfs met de politieke plannen zijn er nog volop mogelijkheden om met een snorscooter of bromscooter overal te geraken in en buiten de stad. Kies bij voorkeur voor een nieuw model met Euro4 keurmerk dat voldoet aan de laatste eisen op het gebied van het milieu, of overweeg een e-scooter te kopen die helemaal elektrisch loopt. Bekijk de mogelijkheden zelf in de webshop, ontdek ook de verschillende betaalopties waaronder leasecontracten. |