VSENV
Image default
Auto’s en Motoren

Rijden met een aanhanger

Als je van plan bent om met een aanhanger te gaan rijden, dan is het verstandig om te weten welk rijbewijs je nodig hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten aanhangwagens waarvoor je verschillende rijbewijzen nodig hebt. Je hebt rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger achter je auto te mogen rijden.

Het soort rijbewijs is afhankelijk van de toegestane maximale massa van de aanhangwagen. De toegestane maximale massa is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen van de aanhanger. Stel een aanhanger heeft een toegestane maximale massa van 750 kilo en de aanhanger weegt al 100 kilo (het lege gewicht), dan mag je nog voor 650 kilo aan lading (het laadvermogen) bij doen.

Welk rijbewijs hoort bij welke aanhanger?

Als je het autorijbewijs hebt behaald, dan beschik je over een rijbewijs B. Met rijbewijs B mag je een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo. Er is echter een uitzondering van toepassing. Je mag een aanhanger met meer dan 750 kilo trekken als de auto én aanhanger samen niet meer dan 3500 kilo wegen.

Dan heb je nog het rijbewijs B+ (code 96). Dit is een tussenstap naar het rijbewijs BE. Met rijbewijs B+ (code 96) mag je elke aanhanger trekken zolang het totale gewicht van de auto én aanhanger niet boven de 4250 kilo uitkomen.

Als laatste is er nog het rijbewijs BE. Als je dit rijbewijs hebt gehaald dan mag je met een combinatie aanhangwagen rijden. Je kunt dit rijbewijs halen door een praktijkexamen af te leggen met een aanhangwagen. Met het rijbewijs BE mag je een aanhanger trekken van maximaal 3500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen).

Wil jij een aanhanger rijbewijs in Limburg halen? Dan kan dit bij verschillende rijscholen. Als je meerdere keuzes wilt, typ dan op Google de woorden aanhanger rijbewijs limburg in en je vindt vanzelf de beste keuzes uit jouw buurt.

https://cordewenerscholing.nl/aanhanger-rijbewijs-limburg/

Gerelateerde artikelen

Geen gekibbel meer met rittenregistratie voor je bedrijfsauto

Fietsenmaker in Veenendaal gezocht?

Zekerheid bij een auto importeren uit Japan