VSENV
Image default
Auto’s en Motoren

Van alles en nog wat over de limousine

Het paradepaardje onder de auto’s

Een limousine: je hebt er vast wel eens over gehoord. Als je er een op straat ziet is het erg bijzonder, want je ziet ze niet erg vaak rijden. Een limousine huren in Veenendaal wordt vaak geassocieerd met luxe en rijkdom. Maar wat is een limousine nou echt, waar komt de naam vandaan en hoe is hij ontstaan?

De definitie van de limousine

De limousine, vaak limo genoemd, is een voertuig waarbij de bestuurder afgezonderd is van de passagiers. Aanvankelijk was het zo dat de passagiers overdekt zaten en de bestuurder niet. De naam limousine komt uit het Frans. Limousine is een regio in centraal Frankrijk. In deze regio droeg men vaak gewaden met kappen. Deze kappen verwijzen naar het overdekte en niet-overdekte deel van de limousine. Ook bestaat er een zogenoemde stretch-limousine. Dit verwijst naar een langgerekte limousine met meer dan vier deuren welke bestuurd wordt door een professionele chauffeur.

De geschiedenis van de limousine

In 1902 werd de limousine voor het eerst geïntroduceerd. De bestuurder van het voertuig zat hierin afgezonderd van de passagiers. Deze limousine werd beschreven als een voertuig met drie tot vijf inzittenden. De bestuurder zat buiten en werd bij uitzondering beschut door een uitklapbaar dak. In 1928 werd de eerste stretch-limousine gebouwd in de Verenigde Staten. Deze soort limousine werd voornamelijk gebruikt om muzikanten mee te vervoeren. Rijke mensen gingen nog steeds met de normale limousine. Een limousine is dus een verlenging van een bestaand luxueus voertuig. Door het uitgerekte frame passen er vier tot zes personen in de limousine. De passagiers hebben veel meer beenruimte dan nodig en vaak is er zelfs ruimte om te lopen in het voertuig. Ook zitten er twee banken in de limousine: een voorwaarts gerichte en een achterwaarts gerichte.

De hedendaagse limousine

Tegenwoordig worden er geen limousines meer gemaakt door autofabrikanten. Wel worden normale auto’s door speciale bedrijven omgebouwd tot limousine. Het frame wordt dan verlengd en er worden vaak allerlei gadgets in de limousine gebouwd. Voorbeelden van deze gadgets zijn een tv-scherm, een minibar, een lichtshow, een grote muziekinstallatie en soms zelfs een jacuzzi. Een bekende persoon met een limousine is bijvoorbeeld de president. Deze wordt vervoerd in een gepantserde hummer die is omgebouwd tot limousine genaamd ‘The beast’.