Met een wok kun je heerlijke gerechten bereiden, vooral voor roerbakken zijn deze pannen zeer geschikt. Maar daar gaat het niet over wanneer we spreken van WOK status. Deze afkorting staat voor Wacht Op Keuren, de status is van toepassing op voertuigen die volgens de politie niet voldoen aan de wettelijke eisen en daarom herkeurd moeten worden. Op deze pagina kun je alle informatie lezen over de WOK status.
Wanneer krijg je een WOK status?Op het moment dat een politieagent je staande houdt, en jouw voertuig niet aan de wettelijke eisen voldoet, dan kan de agent besluiten om het voertuig de WOK status toe te kennen. Dit houdt in dat het voertuig gekeurd moet worden, tot goedkeuring is het niet toegestaan om dit voertuig op de openbare weg te gebruiken. Het komt regelmatig voor bij scooters, en kan van betrekking zijn op mankementen zoals een kapotte lamp tot aan het opvoeren van een scooter.
Veiligheid staat vooropJe kunt uiteraard van mening verschillen wat ‘veilig’ rijden is, in beginsel is veiligheid in het verkeer wel de reden om je staande te houden en een sanctie op te leggen. Denk aan verlichting die niet werkt, kale banden of in veel gevallen te snel rijden. Je wordt als scooterrijder doorgaans staande gehouden op basis van duidelijk zichtbare kenmerken. Lampen die in de avond niet branden zijn duidelijk zichtbaar, iemand die zonder helm 60 km/u in de bebouwde kom rijdt overtreedt ook duidelijk de wet. Kale banden is meer een voorbeeld van persoonlijke veiligheid, en is alleen waar te nemen wanneer de scooter geparkeerd staat. Andere overtredingen kunnen ook de omgeving in gevaar brengen.
Krijg je ook een boete?Ja, nee en misschien. De politieagent mag beslissen welke sancties er van toepassing zijn op de overtreding. Dit kan een boete zijn, een WOK melding of beide. In principe zul je voor een achterlicht met een defect glaasje eerder een waarschuwing of boete krijgen, maar de agent is gerechtigd om de WOK status toe te kennen.
Te snel gereden?Een snorscooter mag niet harder rijden dan 25 km/u, een bromscooter niet harder dan 45 km/u. Voor snorscooters geldt een marge van +4 km/u en voor bromscooters een marge van +5 km/u bij een snelheidstest op de weg. Wanneer de scooter op een rollenbank wordt gezet wordt er nog een extra marge van +5 km/u geteld, dus je hebt respectievelijk 9 of 10 km/u marge.
RDW keuringWanneer jouw voertuig de WOK status heeft gekregen moet je deze laten herkeuren bij de RDW om er weer gebruik van te mogen maken, anders riskeer je een fikse boete of inname van de scooter. Naast de kosten voor reparatie of modificatie moet je ook nog 64 euro betalen om het kentekenbewijs opnieuw te activeren en ongeveer 10 euro voor de tenaamstelling.
Scooter verkopen?Je mag een scooter met deze status verkopen, mits je duidelijk aangeeft wat de situatie is, en dat er in die staat niet mee gereden mag worden op de openbare weg. De nieuwe eigenaar zal dan voor de kosten van herkeuring moeten opdraaien. Bij overschrijven wordt dit altijd kenbaar gemaakt.
Opvoeren en begrenzenHet is in Nederland toegestaan om een scooter op te laten voeren, je mag er alleen niet meer mee rijden. Dat is dubbel maar zo is het nou eenmaal. Je kunt een scooter laten opvoeren, of de begrenzing eraf laten halen, met een schakelaar om de snelheid weer op standaard in te stellen. Zo kun je een WOK status voorkomen, al biedt dit geen absolute garantie. Wanneer de politie je voorbij heeft zien scheuren zal een verborgen knopje je ook niet meer redden, wees dus altijd voorzichtig met jouw rijgedrag |