VSENV
Image default
Bedrijven

Op welke manieren kun je met een trauma omgaan? Lees het hier

Veel mensen ervaren hun hele leven trauma’s. Het kan bijvoorbeeld gaan om de dood van een dierbare of misschien wel door een ​​geweldsmisdrijf. Een dergelijke gebeurtenis kan schokreacties veroorzaken zoals vermijding, paniek en diverse lichamelijke klachten. In de meeste gevallen is de traumatische ervaring binnen één tot drie maanden verdwenen. Zo niet, dan kan het zijn dat je te maken hebt met PTSD. Als mensen een ingrijpende en traumatische gebeurtenis niet goed verwerken, ontstaat er psychische schade. Er zijn tegenwoordig echter veel manieren waarop een dergelijk trauma aangepakt kan worden. Ben jij benieuwd hoe dit kan? Lees dan eens verder.

Wat is de oorzaak?

Trauma’s kunnen op verschillende manieren ontstaan. Bij een trauma komen natuurlijk emoties kijken. Omdat emoties in de meeste gevallen overweldigend of pijnlijk zijn, worden ze vaak geblokkeerd tijdens een traumatische ervaring. Men probeert de pijn dan te onderdrukken door er niet aan te denken en erover te praten. Om na een traumatische gebeurtenis het dagelijkse leven weer op te kunnen pakken, worden verschillende psychologische mechanismen geactiveerd. Het vindt volledig onbewust plaats en wordt ook wel ‘een overlevingsstrategie’ genoemd. Onbewust beschermen we onszelf dus tegen de ellende en pijn van een trauma. Zelfs als het pijnlijk is, is het erg belangrijk om met het trauma om te gaan.

Wat kun je ertegen doen?

Uiteraard zijn er in de afgelopen jaren verschillende manieren en technieken tot stand gekomen die kunnen helpen bij het verwerken van een trauma. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld EMDR. Maar wat is EMDR? Als je bijvoorbeeld wat is EMDR op het internet opzoekt, zul je al veel tegenkomen. Maar wat is EMDR nu precies en wat zijn de voordelen? EMDR is een soort therapie voor mensen die na een traumatische gebeurtenis blijven worstelen. Denk aan trauma’s na verkeersongevallen, misbruik of diefstal. Met EMDR herstel je traumatische herinneringen. Terwijl je doorgaat met het visualiseren van een bepaalde gebeurtenis, vraagt ​​de therapeut je om hun vinger of het licht met je ogen te volgen. Andere methoden zijn luisteren naar pieptonen met een koptelefoon. Ze doen allemaal hetzelfde. Ze nemen je werkgeheugen over. Het werkgeheugen wordt geleidelijk aangevuld en het slechte geheugen verliest geleidelijk aan zijn emotionele lading.

https://www.psylaris.com/emdr/