VSENV
Image default
Dienstverlening

Het aanvragen van een VOG

Er zijn heel veel redenen waarom jij een VOG zou moeten aanvragen. In bepaalde sectoren is een VOG aanvragen wettelijk verplicht.

Verplichte sectoren:

Het is niet altijd nodig om een VOG aan te vragen voor een werkgever, dit bepalen ze veelal zelf. Er zijn wel een aantal sectoren waar het verplicht is om een VOG aan te vragen. Dit zijn beroepen waar je bijvoorbeeld met kinderen werkt.

Een VOG aanvragen is verplicht wanneer je:

– In het onderwijs gaat werken Als je in het onderwijs gaat werken moet je een VOG aanvragen.

– Hypotheek adviseurs, bankiers etc. Mensen met een functie waarmee zij in contact komen met veel geld of dure goederen moeten gescreend worden door middel van een VOG,

– Artsen en advocaten Bij deze beroepen komen mensen in contact met vertrouwelijke gegevens.

– Met kinderen gaat werken Als je bij een kinderopvang werkt of op andere manieren met kinderen gaat werken zal je een VOG moeten aanvragen.

– Taxichauffeur Een taxichauffeur moet ook een VOG aanvragen.

Buiten dat je werkgever voor een VOG kan vragen, kan het ook zijn dat je een VOG moet aanvragen voor je nieuwe woning.

Alle VOG aanvragen zijn verschillend

Elke sector heeft een ander screenings profiel. Dat wil zeggen dat een toekomstige taxichauffeur, niet op dezelfde punten bekeken wordt, dan bijvoorbeeld een advocaat. Als jij in de afgelopen 4 jaar een misdrijf hebt gepleegd, dat niet relevant is aan het screeningsprofiel van jouw functie, kan het dus nog altijd betekenen dat jij een VOG krijgt. Er zijn een aantal misdrijven waar geen terug kijk termijn op is, dit wil zeggen dat deze misdrijven altijd zichtbaar blijven. Dit zijn misdrijven zoals zeden delicten.

Voor personen jonger dan 23 jaar wordt er 2 jaar terug gekeken. Behalve bij zeden delicten en zware misdrijven.