VSENV
Image default
Dienstverlening

Mobiele portaalkraan

Het EKH (Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen) is begonnen als vereniging van keuringsbedrijven. Het doel van het EKH was en is om het veiligheidsniveau op het gebied van hijs- en hefmiddelen op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Tegenwoordig wordt het EKH vaak gezien als een toonaangevend kennisinstituut voor alles wat met hijsen en heffen te maken heeft. Kennis die door EKH  gevraagd en ongevraagd gedeeld wordt. Met waarschuwingen voor veiligheidsrisico’s en met tips over veilig werken met hijs- en hefmiddelen zoals bijvoorbeeld voor mobiele portaalkranen.

Portaalkranen

Portaalkranen zijn hijskranen die worden gebruikt voor het verplaatsen van zware lasten. Net als bij alle andere hijs- en hefmiddelen is het belangrijk om portaalkranen jaarlijks te laten keuren. Is er een nieuwe portaalkraan geïnstalleerd of is de portaalkraan ingrijpend gerepareerd? Dan is hijsen het noodzakelijk om de portaalkraan te laten certificeren en te beproeven. Een portaalkraan die voldoet aan alle Europese richtlijnen krijgt een CE-markering. Om de portaalkraan in goede staat en veilig te houden is regelmatig onderhoud nodig. 

Een portaalkraan is een product met een hoog risico. Daarom is het belangrijk om de keuring of certificering te laten uitvoeren door een erkend keurmeester van een gecertificeerde keuringsinstelling. 

Mobiele portaalkranen

Mobiele portaalkranen (ook wel verrijdbare portaalkranen) zijn handig als u lasten wilt verplaatsen op verschillende locaties. Een mobiele portaalkraan bestaat in principe uit 3 gedeeltes: 2 zijkanten (al dan niet met wielen) en 1 ligger. Daarnaast nog een handverrijdbare of elektrische loopkat waar het takel (hand of elektrisch) kan worden aangehangen. Net als de “gewone” portaalkraan moet ook de mobiele portaalkraan jaarlijks gekeurd worden. 

Bij het EKH behoort een mobiele portaalkraan tot de categorie boven de haak (BDH). 

Het keuren van een (mobiele) portaalkraan

Bij het keuren van een portaalkraan wordt de toestand van de kraan opgenomen en beoordeeld. Wordt de keuring uitgevoerd door een EKH gecertificeerde keurmeester dan vindt dit plaats door het verrichten van metingen en beproevingen. Na goedkeuring wordt de portaalkraan voorzien van een datumsticker. Die datumsticker heeft een bepaalde kleur, zodat ook te zien is in welk jaar de laatste keuring is uitgevoerd. Naast een datumsticker krijgt de portaalkraan ook een goedkeuringssticker.