VSENV
Image default
Dienstverlening

TENS zorgt op een veilige manier voor pijnverlichting

De elektrische impulsen van TENS apparaten kunnen pijn verlichten, zowel chronische pijn als acute pijn. De veilige elektrische impulsen zorgen op drie verschillende manieren voor pijnverlichting. Ten eerste helpen de elektrische pulsen bij het vrijkomen van endorfine – de natuurlijke pijnstillers van het lichaam. Ten tweede stimuleren de elektrische impulsen de zenuwvezels die hierdoor vervolgens pijnboodschappen naar de hersenen blokkeren. Ten derde helpt TENS bij het ontspannen van de spieren.

Het gebruik van TENS apparaten

Een TENS apparaat is gewoonlijk verkrijgbaar bij fysiotherapiecentra en in sommige ziekenhuizen. Tegenwoordig zijn er ook handzame TENS apparaten te koop voor patiënten. Deze kunnen veilig thuis gebruikt worden. Een TENS apparaat kopen of huren kan bij tens.nl, hier is keuze uit diverse TENS apparaten.

Er zijn geen strikte richtlijnen voor de duur van het gebruik van een TENS apparaat. Een eerste sessie duurt meestal 10 tot 30 minuten. De intensiteit van de elektrische puls wordt ingesteld onder de pijngrens van de patiënt. De patiënt moet echter wel een tintelend, prikkelend of zoemend gevoel hebben. De pijn wordt gewoonlijk snel na het begin van de elektrische impulsen verlicht, en moet ten minste zolang aanhouden als het apparaat is ingeschakeld. Patiënten kunnen het TENS apparaat naar behoefte thuis gebruiken. TENS kan ook op vaste tijdstippen worden toegepast, twee of drie keer per dag. Patiënten worden vaak aangemoedigd om te experimenteren met puls amplitude, frequentie en duur om hun comfort te maximaliseren. TENS apparaten mogen niet gebruikt worden tijdens het rijden of het bedienen van machines, nooit in de buurt van water (bijv. onder de douche) en niet in de buurt van een open wond of op beschadigde of geïrriteerde huid.

De voordelen van TENS

TENS apparaten verminderen de ernst van de pijn. TENS apparaten zijn zeer gemakkelijk te gebruiken en toegankelijk voor patiënten. Bij juist gebruik zijn er geen bijwerkingen van deze apparaten bekend. TENS is volkomen veilig en kent geen bijwerkingen.

Wanneer de behandeling met TENS is voorgeschreven door een specialist wordt de chronische pijnbestrijding TENS uit het basispakket door alle zorgverzekeraars vergoed.

https://tens.nl/