VSENV
Image default
Electronica en Computers

LED transformator

Wat is een transformator?

Een transformator, ook wel trafo genoemd, is een elektrisch apparaat dat elektrische energie van de ene kring op de andere overbrengt via inductief gekoppelde geleiders – de spoelen van de transformator. Een variërende stroom in de eerste of primaire wikkeling wekt een variërende magnetische flux op in de kern van de transformator en daardoor een spanning aan de klemmen. De variërende spanning over de secundaire wikkeling induceert een stroom in de tweede of belastingskring.

Waaruit bestaat een transformator?

Een ideale transformator bestaat uit twee delen: een primair deel waar een wisselstroom (AC) doorheen stroomt, die een AC magnetisch veld opwekt; en een secundair deel waar geen elektrische stroom doorheen stroomt , met een wisselspanning over de aansluitpunten

Het wisselend magnetisch veld dat door de primaire wikkeling wordt opgewekt, induceert een stroom in de secundaire wikkeling en daardoor ontstaat er een spanning tussen de aansluitpunten. Men moet bedenken dat de geïnduceerde elektromotorische kracht (spanning) niet afhangt van de van buitenaf toegevoerde spanning – dit heet zelfinductie – maar uitsluitend van hoeveel van het elektromagnetische veld van de primaire wikkeling in zijn eigen spoel of secundaire wikkeling lekt.

In Nederland wordt transformator vaak afgekort tot trafo. Een elektrische generator kan in twee hoofdcomponenten verdeeld worden – een elektromagneet bestaande uit een bundel ijzeren staven, ook wel armatuurspoelen genoemd , samengebonden door isolatie om kortsluiting tot een minimum te beperken, tot een rotor , samen met de as die tussen lagers aan de basis ronddraait om hem te laten draaien; en het stationaire deel is de stator , met zijn elektromagneet.

De transformator bestaat uit twee spoelen, ook wikkelingen genoemd – de ene wikkeling is verbonden met de uitgangsspanningsbron en de andere wikkeling vormt de ingangsspanningszijde – meestal 120 volt of 240 volt, maar soms 480 volt, afhankelijk van wat je in je land “medium” noemt.

Transformator kopen

Ben je op zoek naar een transformator? 123Lampenshop heeft een groot assortiment van verschillende transformatoren – de meeste in voorraad en klaar om geleverd te worden. We maken ook transformatoren op maat voor kleinere hoeveelheden, dus voor je beslist welke transformator je gaat kopen, is het goed te weten welke mogelijkheden je hebt.

https://123lampenshop.nl/verlichting-kiezen/led-transformator/