VSENV
Image default
Geschenken

Zo worden sportprijzen gemaakt

Sommige mensen zijn gefascineerd door hoe voorwerpen die we dagelijks zien gemaakt worden. Voorwerpen die we zo vaak voorbij zien komen dat we ze gewoontjes zijn gaan vinden, zitten vaak op een manier in elkaar die je niet direct zou verwachten.

Deze week is het onderwerp: sportprijzen! Veel mensen hebben weleens een prijs gewonnen en we kennen allemaal wel de bekende sportprijzen van de grote toernooien. De kampioensschaal van de Eredivisie bijvoorbeeld of de Stanley cup wisselbeker bij het ijshockey. Hoe worden ze gemaakt? En van wat voor materiaal? In dit artikel meer!

Hier is een ‘gouden’ sportbeker echt van gemaakt

De gouden beker is natuurlijk op ieder toernooi de hoofdprijs die iedereen wil winnen. Maar waar is zo’n ‘gouden’ beker nu echt van gemaakt? Moderne sportprijzen zijn vrijwel helemaal gemaakt van kunststof. Waarom? Kunststof is licht van gewicht, goedkoop, duurzaam en makkelijk te bewerken. Daarnaast kun je tegenwoordig sportbekers en medailles bestellen die van gerecycled kunststof zijn gemaakt, wat weer veel beter is voor het milieu.

In 6 stappen van los materiaal tot een prachtige sportprijs

Sportprijzen worden niet als een geheel gegoten. Het proces bestaat uit de volgende 6 stappen:

  • De verschillende onderdelen worden ontworpen en gemaakt in een machine die wordt gevuld met kleine kunststof bolletjes.
  • Met zeer specifieke machines worden de bolletjes gesmolten en in de gewenste vorm gegoten
  • Er wordt dure staalverf bijgevoegd om de onderdelen een metal look te geven
  • Een medaille kopen is vaak goedkoper omdat die in deze fase al klaar zijn. Medailles worden in de juiste vorm gedrukt en kunnen verzonden worden. Bij sportbekers moet het materiaal vormgegeven worden en omhuld met metaalfolie. De voet van de sportbeker is meestal hol en wordt in deze fase gevuld met gips.
  • De verschillende onderdelen worden ingepakt en bij de leverancier in elkaar gezet. Sommige leveranciers hebben hun eigen productie in handen en dat scheelt behoorlijk in de prijs!