VSENV
Image default
Geschenken

De symbolische waarde van sportprijzen

Sportprijzen zijn onlosmakelijk verbonden met prestaties op het sportveld. Bij vrijwel iedere wedstrijd worden er bekers, medailles of andere sportprijzen uitgereikt. Maar waar komt deze gewoonte eigenlijk vandaan? En wat betekent een sportprijs eigenlijk? In dit artikel gaan we eens wat dieper in op de prijzen die wij als vanzelfsprekend beschouwen bij sportwedstrijden.

Sportprijzen: van oudsher als teken van overwinning

Een van de belangrijkste redenen dat sportprijzen zo wijdverbreid zijn is omdat ze al sinds het begin van de beschaving in omloop zijn. Vaak in de vorm als overwinningsbuit na veldslagen en oorlogen. Om dezelfde reden hebben veel sportprijzen hun unieke uiterlijk. De beste oorlogsbuit kwam uit kloosters en kastelen waar kelken en de schatkist met munten werden opgeslagen. En die vertonen veel overeenkomsten met onze moderne gouden bekers en medailles.

Als waardering voor het deelnemen

Tegenwoordig hebben we gelukkig niet meer te maken met geroofde oorlogsbuit maar een wedstrijd of een toernooi is nog altijd een gevecht, zij het met meer regels. Dat heeft ook tot gevolg dat we anders tegen (sport)prijzen aan zijn gaan kijken. Zo kun je tegenwoordig een goedkope medaille bestellen in grote oplage die je kunt uitreiken als waardering voor het deelnemen. Voor de deelnemers is het een leuke herinnering aan een leuke dag en tegelijkertijd een uitnodiging om de volgende keer weer mee te doen!

Een tastbaar bewijs voor een geleverde prestatie

We kennen prijzen niet alleen toe op het moment zelf. Een goed voorbeeld daarvan is de Gouden bal in de voetballerij die ieder jaar wordt uitgereikt aan de beste voetballer van het jaar. Een sportprijs kan dus ook worden uitgereikt als een soort oeuvreprijs. Dit zijn vaak luxere en grotere prijzen waar meer geld aan uit wordt gegeven. Vaak zijn dit sportbekers of andere grote prijzen zoals kampioensschalen maar je kunt bijvoorbeeld ook een grote, rijk versierde medaille kopen.