VSENV
Image default
Particuliere dienstverlening

Goed inkomen? Zo werkt dat als je er niet meer bent

Wanneer je een goed inkomen hebt hangt hier ook een bepaalde levensstandaard aan. Dat geldt niet alleen voor jezelf maar ook voor directe naasten zoals je partner of kinderen. Die zijn (gedeeltelijk) afhankelijk van het inkomen dat jij binnenbrengt. Maar wat nu als je er niet meer bent? We worden liever niet aan onze eigen sterfelijkheid herinnerd maar dat maakt overlijden niet minder onoverkomelijk. Waar je wel de hand in hebt is hoe jouw nabestaanden door kunnen met hun leven wanneer jij komt te overlijden.

De overlijdensrisicoverzekering, wat is dat?

Ben jij de enige die werkt of brengt je partner ook een inkomen binnen? En zo ja, wie verdient dan het meest? Als jij dat bent en je komt onverwachts te overlijden betekent dit dat plotsklaps minimaal de helft van het gezinsinkomen wegvalt. Zeker wanneer je lopende kosten hebt, zoals een auto die moet worden afbetaald of een hypotheek, kan dit grote gevolgen hebben voor je familie.

Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat jouw inkomen gehandhaafd blijft bij overlijden. Dat werkt als volgt. Je verzekert je voor een vast bedrag, bijvoorbeeld €200.000,-. Je kiest ook een vaste looptijd van de verzekering, 20 jaar bijvoorbeeld. Kom je in deze periode te overlijden dan wordt dit bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden. De uitzondering die je hierop kunt maken is het koppelen van de overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheek. In dat geval wordt met het geld eerst de restschuld op de hypotheek afbetaald.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

De meest logische vervolgvraag is natuurlijk: ‘wat kost een overlijdensrisicoverzekering?’. Dat hangt af van het bedrag dat je verzekert, je leeftijd en eventuele onderliggende medische factoren. Des te hoger de kans dat je tijdens de looptijd van de verzekering komt te overlijden, des te hoger je premie wordt.

Wat nu als ik de verzekering niet meer nodig heb?

Twintig jaar is een lange tijd waarin er van alles kan veranderen. Zo kan ook je inkomen dusdanig veranderen dat je de garantie van een uitbetaling na je dood niet meer nodig hebt. En dan is het zonde wanneer je nog wel moet betalen voor een verzekering. Je kun een levensverzekering daarom afkopen. Dat betekent simpelweg dat je geen premie meer betaalt maar dus ook niks uitgekeerd krijgt. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om een levensverzekering af te kopen en de reeds betaalde premie terug te krijgen. Kijk dus altijd goed naar de voorwaarden!