VSENV
Image default
Auto’s en Motoren

Waarom en hoe de opstalverzekering vergelijken?

Met een opstalverzekering dek je de schade aan de opstal. Daarbij geldt dat een keur aan schadeoorzaken verzekerd zijn. Binnen de verschillende beschikbare verzekeringen valt de opstalverzekering onder de brandverzekering. Een opstal is een door mensen geplaatst bouwwerk. De grond wordt daarbij niet meegerekend. Als je een opstalverzekering hebt, is opstalverzekering vergelijken iets wat je elk jaar doet. Wellicht kun je namelijk elders een betere en goedkopere verzekering afsluiten.

Glas kun je met iets meer premieverhoging meeverzekeren

Heb je het over een opstalverzekering dan kun je kiezen uit de uitgebreide dekking en de extra uitgebreide dekking, ook wel de allrisk verzekering genoemd. In dat laatste geval ben je gedekt voor alle onheil dat van buiten komt. Vaak moet je glas overigens weer extra meeverzekeren, Als dat bestemd is voor lichtdoorlating, dan kun je glas met een extra premie meeverzekeren. Heb je een huis met glas in lood of bijvoorbeeld gebrandschilderd glas, dan betaal je vaak iets meer premie. Heb je dubbel glas? Dan wordt vocht in de ruit, ook wel het doorslaan van ruiten genoemd, niet gedekt. Dit wordt namelijk geschaard onder een eigen gebrek. Ga je opstalverzekering vergelijken, let dan speciaal op wat de verzekeraar met de verzekering van glas doet.

Je kunt te maken krijgen met onder- en oververzekering

Sluit je een opstalverzekering af, dan wordt een verzekerde som vastgesteld. Dit is het bedrag waarvoor jij jouw belang wilt dekken en meteen ook het maximum tot welk bedrag de verzekering de schade zal vergoeden. Het is ook meteen het bedrag waarover je premie betaalt. Ook dat is iets als opstalverzekering vergelijken aan de orde is iets waar je scherp op moet letten; hoe wordt omgegaan met de verzekerde som. Heb je behoorlijk wat schade, dan zal eerst vastgesteld moeten worden of die verzekerde som wel conform de waarde van het verzekerde pand is. In beginsel dient de verzekerde som dezelfde te zijn als de echte, werkelijke waarde. Het kan echter zo zijn dat de verzekerde som hoger of lager is als de echte waarde. Ook kan het voorkomen dat een pand dubbel verzekerd is. In dergelijke gevallen heb je te maken met onder-, dubbel of oververzekering.

Het verzekerde bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd

Bij de opstalverzekering moet de herbouwwaarde gedekt zijn. Deze waarde moet gelijk zijn aan de kosten die gemaakt moeten worden om een min of meer soortgelijk pand te bouwen. Check bij opstalverzekering vergelijken of elk jaar het verzekerde bedrag wordt geïndexeerd. Dit gebeurt vaak aan de hand van de stijging of de daling van bouwkosten. Het CBS berekend dit elk jaar opnieuw. Zoals het CBS dus elk jaar deze cijfers berekend, ga jij elk jaar je opstalverzekering vergelijken. Zo betaal je nooit teveel.

Opstalverzekering vergelijken kun je zelf, de herbouwwaarde bepalen is een ander verhaal

Je opstalverzekering vergelijken kun je prima zelf. De vaststelling van de herbouwwaarde is echter eerder het werk van de specialist. Omdat dit echter een kostbare aangelegenheid is, bieden verzekeraars tegenwoordig een zogenaamde herbouwwaardemeter aan. Daarmee kun je dus prima zelf de herbouwwaarde bepalen. Maak je gebruik van de herbouwwaardemeter, dan zul jij je niet snel onderverzekeren, zo laat de praktijk zien. De meeste verzekeraars kunnen je een waardemeter aanbieden en de waardemeter komt tot stand onder auspiciën van de Verbond van Verzekeraars. Mocht je naar aanleiding van opstalverzekering vergelijken besluiten over te stappen, dan word je negen van de tien keer een dergelijke waardemeter aangeboden. Hoewel het niet gebruikelijk is, keren verzekeraars een dekking die boven de verzekerde som ligt uit.

 

De hoogte van het uitgekeerde geld wordt overigens vaak gemaximaliseerd vaak op 10 procent van de verzekerde som. Als het over een opstalverzekering gaat dan krijg je ook te maken met bereddingskosten. Hiervoor geldt vaak geen limiet. Bereddingskosten zijn kosten die je maakt om schade kunnen voorkomen of verminderen, in het geval er schade dreigt. Heel bekend is het voorbeeld met het brandje dat uitbreekt. Stel dat dit het geval is en je pakt de handblusser om te blussen, dan worden de kosten voor een nieuwe blusser vergoed. Dit is een mooi voorbeeld van wat bereddingskosten zijn. Overigens krijg je de brandblusser ook vergoed als het je niet lukt de brand te blussen en je woning geheel is afgebrand. Overigens geldt voor jou dat je wettelijk verplicht bent om binnen wat mogelijk is alles te voorkomen wat eventueel tot schade zou kunnen leiden. Check bij opstalverzekering vergelijken ook of en hoe deze bepaling in de polisvoorwaarden is opgenomen.

Een expert zal de schade vaststellen

Is er schade? Dan stuurt de verzekeraar doorgaans een expert De specialist zal de schade bepalen. Ook de kosten die hiervoor gemaakt worden vallen onder de opstalverzekering. Behalve bereddingskosten kun je als het gaat om een opstalverzekering te maken krijgen met opruimingskosten. Stel dat je huis is afgebrand en je wilt een nieuwe woning bouwen. Dan zullen toch eerst de restanten opgeruimd moeten worden. Ook deze kosten worden gedekt, boven de verzekerde som. Ook een punt om te checken bij opstalverzekering vergelijken is of de kosten voor een noodvoorziening ook gedekt worden. Stel je ruiten zijn stuk, dan worden de ruiten eerst afgedekt als er niet direct nieuwe ruiten geplaatst kunnen worden. Normaliter worden ook de kosten voor noodvoorzieningen gedekt.

Wel verplicht bij een hypotheek

Mocht je een pand hebben en dat verhuren, dan kan naar aanleiding van bijvoorbeeld brand huurderving ontstaan. Het pand is dan immers een periode niet te verhuren. Met een maximum van 10 procent van de verzekerde som wordt ook huurderving vergoed. Een opstalverzekering is niet bij wet verplicht. Dat is het vaak wel zo als je een hypotheek afsluit, Logisch want de geldverstrekker beschouwt het huis immers als onderpand van de lening. Een huurwoning? In dat geval moet de verhuurder een opstalverzekering afsluiten. Wordt er gestoffeerd of gemeubileerd verhuurd, dan sluit de verhuurder eveneens een inboedelverzekering af.

Check niet alleen de prijs

Nu het gemakkelijk is om over te stappen van verzekeraar, is opstalverzekering vergelijken iets wat vrijwel iedereen aan het eind van het jaar doet. Doorgaans wordt dan vooral gekeken naar de prijs. Check bij opstalverzekering vergelijken echter meer dan alleen de prijs. Lees de polisvoorwaarden goed door. Goedkoop kan soms ook duurkoop zijn namelijk.