VSENV
Image default
Bedrijven

De crème de la crème van planeet koffie

De echte koffieliefhebber verdiept zich natuurlijk in het product koffie. Mocht je dit doen of weleens gedaan hebben, dan ben je natuurlijk weleens wat tegengekomen over koffiebonen. Koffiebonen hebben allerlei soorten kwaliteit, maar de liefhebber zal het neusje van de zalm niet over het hoofd zien. Koffiebonen van de beste kwaliteit die er is zijn in optocht!

De betekenis van koffie

Je hebt het je vast weleens afgevraagd (of je hebt het je nooit afgevraagd): waar komt koffie eigenlijk vandaan? Koffiebonen groeien aan een plantje, net als hop in het geval van bier en druiven in geval van wijn. De plant heet ‘Coffea’, is groen en bevat koffiebesjes. Koffiebesjes zijn eerst groen, maar worden donkerder rood van kleur. Regen en zon spelen hier een belangrijke rol bij. Koffiebessen hebben zo’n twee pitten (soms ook wel eentje) en die pitten zijn de welbekende en uiterst geliefde koffiebonen. Koffieboeren verwerken de koffiebonen, de koffiebrander brandt ze en een barista zet die heerlijke bak pleur uiteindelijk voor je.

Hoogwaardige koffie zoals je nooit eerder hebt gedronken

Nu kennen koffiebonen gradaties wat kwaliteit betreft. De allerbeste koffiebonen die er zijn, noem je ook wel ‘specialty coffee’. Dit is een term die voor het eerst in 1974 werd gebruikt. Specialty coffee is koffie van de beste kwaliteit en met hele unieke smaakkenmerken. Deze smaakeigenschappen hangen nauw samen met onder andere het aantal zon- en regenuren, de hoogte, grond en ligging van de koffieplant. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de term ‘specialty coffee’ betrekking heeft op de ongebrande (en groene) koffiebonen. Dit zijn de koffieboontjes die de potentie hebben om uiteindelijk in je kopje te belanden als hoogwaardige koffie met een unieke smaakbeleving. Hiervoor is het dus essentieel dat de hiervoor genoemde omstandigheden stuk voor stuk perfect zijn.

Recente veranderingen op koffiegebied

Van 1990 tot 2010 hebben er tal van veranderingen plaatsgevonden op koffiegebied. Dit noem je ook wel de first, second en third wave. Koffiedrinkers zijn ten eerste beter op de hoogte van de herkomst van hun geliefde kopje pleur. Ten tweede wil men (jij wilt dat vast ook) aardig wat neerleggen voor een goede bak koffie. Men wil goede koffie en geen rubbersmaak of verbrande zool smaken. Broertjes van de klassieke kop koffie, zoals espresso’s en slow coffee zijn populair geworden. Koffiebarretjes zijn daarnaast populairder geworden. Koffiedrinken is een dagelijkse gewoonte geworden. Hierbij krijgt men een steeds verfijndere smaak. Dit was voor de eerste wave nog totaal niet het geval. Wat dat betreft lijken we meer en meer op de Italianen, al leggen we het af tegen de Italiaanse smaak wat koffiesterkte betreft.

https://medellinsecret.nl/specialty-coffee