VSENV
Image default
Electronica en Computers

De daglichtlamp om je slaap te verbeteren?

Daglicht is iets wat je als mens nodig hebt. Misschien wel meer dan je in eerste instantie zou denken. Daglicht helpt je niet alleen om vitamine D aan te maken, maar is ook belangrijk om jouw biologische klok correct te laten functioneren. Nu de dagen korter, kouder en donkerder worden, is voldoende daglicht essentieel. De kans is immers groot dat je in het donker naar je werk vertrekt en thuiskomt in het donker. Voldoende daglicht helpt een winterdepressie te voorkomen. Het laatste wat je wilt is je somber en ellendig voelen tijdens de gure wintermaanden. Als je wilt voorkomen dat je een tekort aan daglicht krijgt, zou een daglichtlamp een uitstekende oplossing kunnen zijn. 

De lamp die een tekort aan daglicht tegengaat 

Wat houdt een daglichtlamp nu precies in? In principe is een daglichtlamp een lamp die dusdanig veel licht produceert, dat je dit kunt vergelijken met daglicht. Veel mensen die te kampen hebben met (ernstige) slaapproblematiek of een winterdepressie bijvoorbeeld, hebben baat bij een daglichtlamp (die overigens ook wel lichttherapie lamp wordt genoemd). In geval van slaapproblemen geeft een lichttherapie lamp je lichaam signalen dat het dag is. Als reactie hierop zal je lichaam allerlei stofjes aanmaken die ervoor zorgen dat je heel erg wakker bent. Met name in de wintermaanden kan dit erg helpen, omdat het langer duurt voor het echt goed licht is en je lichaam dan vaak het gevoel heeft maar half wakker te zijn. Het is raadzaam om een daglichtlamp minimaal 20 minuten per dag aan te zetten op ongeveer 40 tot 60 cm afstand. Het is van belang dat het licht je ogen kan bereiken zonder dat je recht in de lamp zit te kijken. Het werkt vaak het beste om de lamp schuin tegenover je te zetten. 

De voordelen van een daglichtlamp

Waarom zou je gebruikmaken van deze lichttherapie lamp? Zoals gezegd is deze lamp heel goed in de strijd tegen een winterdepressie. Voordat er een merkbare verandering optreedt, dient de lamp zoveel mogelijk ’s ochtends gebruikt te worden en dan voor minimaal drie weken. Daarnaast is een ander voordeel van de daglichtlamp dat het je ritme aanzienlijk kan verbeteren als je nachtdiensten werkt. Het zorgt niet alleen voor een betere slaap, tevens vermindert de lamp angstklachten en onrust. Daarnaast zou je een jetlag kunnen voorkomen. Je dient de lamp in de ochtend te gebruiken als je je lichaam goed wakker wilt maken óf juist in de avond tegenover je te zetten als je langer wakker moet blijven. Bovendien zorgt het heldere, witte licht dat jij alles veel beter kunt zien, wakker blijft en alert bent. Dit is handig als je bijvoorbeeld je auto aan het monteren bent of diamanten moet slijpen voor je werk. 

Waar dien je op te letten bij de aanschaf van een daglichtlamp?

De mate van lichtintensiteit (‘lux’) kan variëren per lamp en is dus belangrijk om mee te laten wegen in je keuze. Daarnaast zal een ingebouwde timer het gebruiksgemak flink verhogen. Dit is dan ook zeker aan te raden. Bovendien is een lamp met meerdere instellingen handig, omdat je zo veel variëteit hebt. Dit kan enorm prettig zijn. Details, gewicht en vorm zijn tot slot niet geheel onbelangrijk en hier dien je ook goed over na te denken. Zo kun je het beste kiezen voor een lichte lamp als je te maken hebt met jetlags, maar is een zwaardere lamp fijner als je een vaste plek in huis in gedachten hebt. 

Wil je meer informatie over slaap? Neem gerust een kijkje op de website van Slaaponline.