VSENV
Image default
Huishoudelijk

Is er een alternatief voor infiltratiekratten?

De meeste wateroverlast wordt veroorzaakt door regenwater wat blijft staan en niet goed afgevoerd wordt de bodem in. Hoewel het riool dient als afvoer kunnen riolen de grote hoeveelheden regenwater niet altijd aan. Niet alle tuinen zijn zo gerangschikt dat het water wat daar terechtkomt het riool kan bereiken. Water wordt ook niet goed afgevoerd als de tuin bedekt is met tegels. Een regenwaterbuffer is de oplossing als het gaat om water dat geen kant op kan. In Nederland zijn veel tuinen bedekt met tegels en daardoor bereikt het regenwater de bodem niet meer. Een infiltratiekrat helpt het water weer terug de bodem in waardoor de tuin niet meer blank komt te staan bij een fikse regenbui.  

Infiltratiekratten als regenwaterbuffer

Infiltratiekratten worden onder het oppervlakte van je tuin geplaatst en dienen als regenwaterbuffer. Het water wat normaal op het gazon blijft staan wordt afgevoerd naar deze buffer zodat water effectief wordt afgevoerd naar de plek waar het hoort: de grond. Riolen kunnen de grote hoeveelheden regenwater niet altijd aan en het water dat op je gazon terechtkomt bereikt het riool soms niet. Sommige tuinen liggen wat lager. Het water komt dan als het ware in een kom te staan, waar het niet meer uit kan komen zonder drainagesysteem. Tegeltuinen kunnen het ook moeilijk maken voor regenwater om de bodem in te zakken. Het is daarom verstandig om niet je hele gazon te bedekken met tegels. Kies je wel voor een tegeltuin? Maak dan gebruik van een regenwaterbuffer om het water effectief af te voeren. Een tegeltuin vergt weinig onderhoud, maar het is niet goed voor het grondwater. Een beter alternatief is een tuin met gras. Dit vergt ook weinig onderhoud, maar je helpt het regenwater wel de bodem in.  

Voorkom een ondergelopen gazon met een regenwaterbuffer

Ook als je tuin is voorzien van voldoende groen kan het zijn dat het water alsnog blijft staan. Dan kan het zijn dat de bodem niet goed doorlaatbaar is door het type bodem. Niet alle bodems zijn van nature even doorlaatbaar en daar kun je weinig aan veranderen. Je kunt een regenwaterbuffer plaatsen. Het water wordt opgevangen door de buffer en wordt langzaam afgegeven aan de bodem. Dit is ook beter voor het groen in je tuin. Als de tuin blank staat verandert je tuin in een modderpoel en sommige planten kunnen niet goed tegen te veel vocht. Er zijn wel planten die extra goed tegen water kunnen. Naast een regenwaterbuffer kun je het beste op zoek gaan naar groen dat tegen een vochtige bodem kan. Als het een tijd niet regent kun je de tuin zelf extra bewateren. 

Voorkom wateroverlast in je tuin 

Een mooie tuin heeft balans tussen groen en verharde oppervlaktes. Het is dus niet erg om een deel van je tuin betegeld te hebben. Als je daarnaast genoeg groen aanbrengt is je tuin mooi in balans, want je wilt ook in je tuin kunnen zitten met mooi weer. In de zomer kan het weleens hard regenen en zodra de buien zijn opgeklaard wil je zo snel mogelijk weer van je tuin genieten. Met een regenwaterbuffer komt je tuin niet blank te staan en kun je optimaal genieten van je gazon. Naast tegels kun je ook kiezen voor grind of houtsnippers. Deze materialen doen organisch aan en geven sfeer aan je tuin. Een regenwaterbuffer valt aan het oppervlakte niet op, dus je tuin blijft er mooi uitzien.