VSENV
Image default
Woningen

Overbieden het nieuwe normaal

Vroeger deden mensen die een huis wilden kopen wel eens overbieden op een huisprijs om er echt zeker van te zijn dat ze hun droomhuis daadwerkelijk zouden krijgen. Helaas is vandaag de dag het overbieden niet meer weg te denken. Om überhaupt een kans te willen maken in de loterij op de huizenmarkt, zul je altijd een hoger bedrag moeten bieden dan de vraagprijs. Het advies van de gemiddelde makelaar in Gulpen is dan ook dat je het budget zult moeten verhogen of het zoekgebied te vergroten.

Tegenwoordig altijd overbieden

De trend van het overbieden van de vraagprijs is in de afgelopen jaren ontzettend gestegen. In 2020 was deze enorm stijgende lijn al goed te zien: toen werd bij ongeveer de helft van alle verkochte woningen een hoger bod betaald dan de vraagprijs. In 2022 wordt verwacht dat dit stijgt naar zo’n 75%. Het overbieden van vraagprijzen gebeurt voornamelijk bij huizen van de middenklasse. Bij huizen met een prijsklasse tussen de 200.000 en 300.000 is het vaak noodzakelijk om te overbieden, om in aanmerking te kunnen komen voor het huis. Overbieden gebeurt minder vaak bij huizen boven de 500.000, dit omdat er simpelweg minder vraag naar is.

Alternatieven voor overbieden

Om tegenwoordig aan de enorme vraag op de woningmarkt te kunnen voldoen, moeten kopers nieuwe manieren bedenken om toch een huis te kunnen kopen. Sommige mensen besluiten om hun budget te verhogen, echter is dit niet voor iedereen mogelijk. Wat veel makelaars vaak wel zien, is dat kopers niet optimaal profiteren van de mogelijkheden van de hypotheek. Ze kunnen vaak nog een hogere hypotheek nemen dan ze op voorhand dachten. Dit kan eventueel gecompenseerd worden met de hoeveelheid eigen geld dat ze in het overbieden stoppen. Dit is vaak meer dan nodig. Een ander alternatief is het uitbreiden van de zoekopdracht. Dit kan betekenen dat je je zoekgebied moet uitbreiden, of je verwachtingen en eisen voor een huis te verlagen. Het overbieden brengt ook psychologische klappen met zich mee; mensen willen natuurlijk niet constant teleurgesteld worden wanneer ze horen dat ze hun droomhuis niet hebben ‘gewonnen’.