VSENV
Image default
Woning en Tuin

Je huis verduurzamen

Vanwege de hoge energieprijzen tegenwoordig zijn veel mensen opzoek naar manieren om hun huis te verduurzamen. Het duurzamer maken of laten maken van je huis is meestal een flinke investering. Naarmate te tijd vordert bespaar je er echter veel geld mee. In deze blog lees je over verschillende manieren van verduurzaming.

Isoleren

Dit is misschien wel de oudste vorm van het verduurzamen in huizen. Het in-huis houden van de warmte door je spouwmuren te isoleren werkt zowel kosten besparend als CO2 uitstoot verminderend. Een gemiddelde woning verliest zonder isolatie al snel 20% van de warmte via de muur. Je huis verduurzamen door het te isoleren is één van de goedkoopste opties en het is ook nog eens een eenvoudige ingreep. Er komen geen verbouwingen aan te pas. Het isoleren van je huis gaat vaak gepaard met het plaatsen van dubbelglas, dit houdt immers ook veel warmte binnenshuis.

Zonnepanelen

Dan gaan we meteen over op de duurste investering: zonnepanelen. Bedenk je van te voren eerst altijd goed hoeveel stroom je nodig hebt. Vervolgens kun je kijken of het de investering waard is. Met zonnepanelen kun je makkelijk honderden euro’s per jaar besparen, mits je veel stroom verbruikt. Hierdoor wordt het gebruik van elektrische apparaten gestimuleerd. Tijdens de warme zomers in Limburg is het voordelig om een airco in Geleen aan te schaffen. Of en hoeveel panelen je kunt plaatsen hangt af van de grootte en vorm van je dak. Ook de ligging van het huis is belangrijk, een dak dat het grootste deel van de dag in de schaduw ligt, is niet een handige plek voor zonnepanelen natuurlijk.

Warmtepomp

Bij een warmtepomp wordt de buitenlucht gebruikt om je huis en water te verwarmen. Hiermee kun je dus onafhankelijk worden van gas. Om een huis volledig op een warmtepomp te laten draaien moet de woning eerst goed geïsoleerd zijn. Vanwege het feit dat Nederland in 2050 af moet zijn van het aardgas, wordt de installatie van een warmtepomp gestimuleerd en in sommige gevallen gesubsidieerd.